Voda sa đumbirom i cimetom čini čuda za celokupan organizam

by | 09.10.2024
Voda sa đumbirom i cimetom čini čuda za celokupan organizam

Bez obzira na to da li pokušavate da smršate ili tražite trenutni lek za kašalj, ovo jedno piće može olakšati stvari. Evo za šta je sve dobra voda sa đumbirom i cimetom.

Zašto bi trebalo da pijete vodu sa đumbirom i cimetom? Đumbir i cimet su dva moćna sastojka poznata po svojim brojnim zdravstvenim prednostima. Svakodnevno pijenje vode sa đumbirom i cimetom može biti jednostavan, ali efikasan dodatak vašoj zdravstvenoj rutini. Hajde da istražimo prednosti ovog dinamičnog dua i kako ga pripremiti kod kuće.

Zašto je korisna voda sa đumbirom i cimetom?

Voda sa đumbirom i cimetom je bogata esencijalnim hranljivim materijama i bioaktivnim jedinjenjima. Đumbir obezbeđuje antioksidante kao što je gingerol, koji se bore protiv upale i podržavaju varenje, dok takođe nudi vitamine kao što je B6 i minerale poput kalijuma.

Članak se nastavlja posle reklama

Cimet doprinosi antioksidansima poput polifenola i mangana, koji pomažu u regulisanju šećera u krvi i poboljšavaju zdravlje srca. Zajedno, ovi sastojci isporučuju sinergističku mešavinu hranljivih sastojaka koji poboljšavaju metabolizam, jačaju imunološku funkciju i promovišu opšte dobro.

Prednosti svakodnevnog pijenja vode sa đumbirom i cimetom

Antiinflamatorna svojstva: I đumbir i cimet su bogati antiinflamatornim jedinjenjima. Gingerol, aktivna komponenta u đumbiru, pomaže u smanjenju upale u telu, što ga čini korisnim za one koji pate od artritisa ili drugih upalnih stanja. Cimet takođe sadrži antioksidante koji se bore protiv upale, doprinoseći opštem zdravlju.

Članak se nastavlja posle reklama

Poboljšava varenje: Đumbir se vekovima koristi za ublažavanje problema sa varenjem. Pomaže u varenju tako što stimuliše proizvodnju pljuvačke i žuči, što pomaže u razgradnji hrane. Cimet takođe može pomoći u upravljanju nadimanjem i gasovima. Zajedno stvaraju umirujući efekat na digestivni trakt, čineći ovo piće idealnim nakon jela.

Članak se nastavlja posle reklama

Reguliše nivo šećera u krvi: Cimet je poznat po svojoj sposobnosti da pomogne u regulisanju nivoa šećera u krvi. Poboljšava osetljivost na insulin i može smanjiti nivo šećera u krvi, što ga čini dobrom opcijom za osobe sa insulinskom rezistencijom ili dijabetesom tipa 2. Đumbir može dodatno podržati ovaj efekat poboljšanjem ukupnog metaboličkog zdravlja.

Pomaže u mršavljenju: Kombinacija đumbira i cimeta može pomoći u kontroli težine. Đumbir može ubrzati metabolizam i podstaći sagorevanje masti, dok cimet pomaže u kontroli žudnje i uravnotežuje nivo šećera u krvi, smanjujući verovatnoću prejedanja.

Podrška imunitetu: Oba sastojka su prepuna antioksidansa, koji pomažu u jačanju imunološkog sistema. Antibakterijska svojstva đumbira mogu pomoći u odbrani infekcija, dok antifungalna svojstva cimeta mogu zaštititi od različitih patogena.

Zdravlje srca: Redovna konzumacija đumbira i cimeta može doprineti boljem zdravlju srca. Cimet može pomoći u snižavanju nivoa holesterola i krvnog pritiska, dok đumbir može poboljšati cirkulaciju. Zajedno promovišu zdraviji kardiovaskularni sistem.

Članak se nastavlja posle reklama

Smanjuje mučninu: Đumbir je posebno poznat po svojim svojstvima protiv mučnine. Pijenje vode sa đumbirom i cimetom može biti posebno korisno za one koji imaju mučninu kretanja, jutarnju mučninu tokom trudnoće ili mučninu iz drugih uzroka.

Kako se pravi voda sa đumbirom i cimetom?

Pravljenje ovog zdravog napitka je jednostavno i zahteva samo nekoliko sastojaka. Evo osnovnog recepta za početak:

Članak se nastavlja posle reklama

Sastojci:

  • 2,5- 5 cm svežeg korena đumbira
  • 1-2 štapića cimeta
  • 4 šolje vode
  • Meda ili limun po ukusu

Priprema: Svež đumbir ogulite i isecite na tanke kriške. Zatim izlomite štapiće cimeta na manje komade da biste dobili više ukusa. Sipajte u šerpu četiri šolje vode. Kada voda proključa, dodajte đumbir i štapiće cimeta. Smanjite temperaturu i ostavite da se krčka oko 10-15 minuta. Što duže krčka, jači je ukus.

Procedite smešu, sipajte u bokal i ostavite da se ohladi na sobnu temepraturu. Na kraju dodajte med ili malo limuna za dodatni ukus i dobro promešajte.

Dmitriy Sidor / gettyimages.com