8 jednostavnih namirnica koje mogu pomoći u smanjenju umora

by | 30.09.2024
8 jednostavnih namirnica koje mogu pomoći u smanjenju umora

Prema mišljenju stručnjaka, ovo su neke od uobičajenih namirnica koje vam mogu pomoći u smanjenju umora i da osećate više energije tokom dana. 

Da li se često osećate malo energije i umorno? Ovo stanje ne samo da može ometati produktivnost, već u isto vreme može uticati na opšte blagostanje. Iako, možda za to krivite to užurban način života, stres, sedentarni način života, nedostatak hranljivih materija ili osnovne zdravstvene probleme – umor je takođe uobičajeno stanje koje je takođe povezano sa nekoliko drugih bolesti i nedostataka.

Hrana koja pomaže u smanjenju umora

Prema mišljenju stručnjaka za zdravlje, umor se može povezati sa više faktora i može se popraviti poboljšanjem sna i pravilnim odmorom. Ali, vašem telu je potrebna zdrava ishrana. U stvari, stručnjaci garantuju za dodavanje esencijalnih hranljivih materija za oporavak od iznenadnog umora, ali da bi se oživeo nivo energije, našem telu su potrebni obilni hranljivi sastojci i zdrava, uravnotežena ishrana.

Članak se nastavlja posle reklama

Osam namirnica koje su od pomoći u smanjenju umora

Evo osam uobičajenih namirnica koje vam mogu pomoći da se osećate više energije tokom dana.

Banane

Banane su jedno od najlakših za konzumiranje voća koje može da ublaži osećaj umora i podigne nivo energije. To je zato što su banane prirodno pune ugljenih hidrata, posebno šećera kao što su glukoza, fruktoza i saharoza, koji obezbeđuju brzo povećanje energije. Štaviše, njihov visok sadržaj kalijuma pomaže u jačanju funkcionisanja mišića i sprečava grčeve, što banane čini odličnom užinom za dopunu energije.

Članak se nastavlja posle reklama

Spanać

Lisnato povrće poput spanaća prirodno je bogato gvožđem, koje je neophodno za transport kiseonika u krvi. Nizak nivo gvožđa takođe može dovesti do ekstremnog umora i slabosti. Spanać takođe sadrži magnezijum, mineral koji pomaže u pretvaranju hrane u energiju. Dodavanje spanaća u salate, smutije ili supe može da pruži podsticaj hranljivim materijama.

Članak se nastavlja posle reklama

Ovas

Ovas je još jedan izvor složenih ugljenih hidrata, koji pomaže u trajnom oslobađanju energije. Ovas takođe sadrži beta-glukane, vrstu rastvorljivih vlakana koja pomažu u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi. Zdela ovsenih pahuljica prelivena voćem i orasima čini obilan doručak koji sprečava umor.

Orašasti plodovi i semenke

Dodavanje orašastih plodova i semenki kao što su bademi, orasi, čia semenke i semenke bundeve, bogati su zdravim mastima, proteinima i esencijalnim vitaminima i mineralima. Ovi hranljivi sastojci pomažu u stabilizaciji nivoa šećera u krvi i obezbeđuju trajnu energiju.

Slatki krompir

Slatki krompir nije samo ukusan, već je i prepun složenih ugljenih hidrata, vlakana i antioksidanata. Njihov visok sadržaj vitamina A pomaže u jačanju imuniteta, a visok sadržaj vlakana takođe pomaže u održavanju nivoa energije usporavanjem varenja i sprečavanjem skokova šećera u krvi.

Kinoa

Kinoa je kompletan protein, što znači da sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina. Takođe je bogat magnezijumom i vitaminima B, koji igraju vitalnu ulogu u energetskom metabolizmu. Kinoa se može koristiti kao osnova za salate, činije ili kao prilog, pružajući hranljivu i zasitna opcija.

Članak se nastavlja posle reklama

Bobičasto voće

Bobičasto voće, kao što su borovnice, jagode i maline, prepune su antioksidanata i vitamina koji podržavaju proizvodnju energije i smanjuju oksidativni stres. Njihovi prirodni šećeri obezbeđuju brzo povećanje energije bez sloma povezanih sa prerađenim šećerima, što ih čini savršenim za grickanje ili dodavanje u smutije.

Grčki jogurt

Grčki jogurt je odličan izvor proteina i probiotika, koji su korisni za zdravlje creva. Zdrava creva su neophodna za optimalan nivo energije. Proteini u grčkom jogurtu pomažu u stabilizaciji nivoa šećera u krvi, obezbeđujući trajnu energiju tokom celog dana. Uparite ga sa voćem ili orasima za hranljivu užinu.

Članak se nastavlja posle reklama

nata_vkusidey / gettyimages.com