10 razloga zašto je kinoa jedna od najzdravijih namirnica

by | 27.09.2024
11 razloga zašto je kinoa jedna od najzdravijih namirnica

Kinoa (quinoa) je jedna od najzdravijih namirnica na svetu. Ne samo da je bez glutena, već je i bogata proteinima i jedna je od retkih biljnih namirnica koja sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina u dovoljnoj količini.

Kinoa – nutritivna bomba: 10 razloga da je uvrstite u ishranu

Osim toga, kinoa je bogata vlaknima, magnezijumom, vitaminima B, gvožđem, kalijumom, kalcijumom, fosforom, vitaminom E, kao i mnogim korisnim antioksidansima.

1. Kinoa je izuzetno hranljiva

Kinoa se tehnički ne smatra pravom žitaricom, već pseudožitaricom, ali se priprema i koristi slično kao žitarice. Postoji u tri glavne varijante: bela, crvena i crna kinoa. Na 185 grama kuvane kinoe dobijate: 8 grama proteina, 5 grama vlakana i značajan procenat preporučenog dnevnog unosa magnezijuma, mangana, fosfora i drugih minerala. Kinoa je bez glutena i često se organski uzgaja.

Članak se nastavlja posle reklama

2. Sadrži biljne spojeve kvercetin i kempferol

Kinoa je bogata flavonoidima, posebno kvercetinom i kempferolom, koji imaju antiinflamatorna, antivirusna, antikancerogena i antidepresivna svojstva. Istraživanja su pokazala da kinoa sadrži više kvercetina od namirnica kao što su brusnice.

3. Bogata je vlaknima, više nego većina žitarica

Kinoa sadrži između 10 i 16 grama vlakana na 100 grama. Iako većina ovih vlakana nije rastvorljiva, kinoa sadrži i oko 2,5 grama rastvorljivih vlakana po šolji, koja pomažu u regulaciji nivoa šećera u krvi, snižavanju holesterola i kontroli telesne težine.

Članak se nastavlja posle reklama

4. Bez glutena je, idealna za osobe sa intolerancijom na gluten

Sve više ljudi izbegava gluten u ishrani. Kinoa je odlična zamena za žitarice koje sadrže gluten i može se koristiti kao sastojak u mnogim bezglutenskim receptima, značajno poboljšavajući nutritivnu vrednost obroka.

Članak se nastavlja posle reklama

5. Bogata je proteinima sa svim esencijalnim aminokiselinama

Za razliku od mnogih biljnih namirnica, kinoa sadrži sve esencijalne aminokiseline, uključujući lizin, što je čini kompletnim izvorom proteina.

6. Ima nizak glikemijski indeks

Kinoa ima nizak glikemijski indeks, što je važno za kontrolu nivoa šećera u krvi i smanjenje rizika od gojaznosti i dijabetesa tipa 2. Ipak, zbog relativno visokog sadržaja ugljenih hidrata, nije idealan izbor za osobe koje prate strogu dijetu sa malo ugljenih hidrata.

7. Kinoa je bogata važnim mineralima kao što su gvožđe i magnezijum

Jedna šolja kinoe obezbeđuje oko 30% preporučenog dnevnog unosa magnezijuma. Međutim, kinoa sadrži fitinsku kiselinu, koja može smanjiti apsorpciju minerala. Da biste to izbegli, preporučuje se natapanje ili klijanje kinoe pre kuvanja.

8. Poboljšava metaboličko zdravlje

Studije su pokazale da konzumacija kinoe umesto drugih bezglutenskih žitarica može poboljšati nivo šećera u krvi, insulina i triglicerida, što doprinosi boljoj metaboličkoj funkciji.

Članak se nastavlja posle reklama

9. Kinoa je bogata antioksidansima

Antioksidansi u kinoi pomažu u neutralizaciji slobodnih radikala, čime usporavaju proces starenja i smanjuju rizik od mnogih bolesti. Klijana kinoa ima još veći sadržaj antioksidanata.

10. Može pomoći pri mršavljenju

Zahvaljujući visokom sadržaju proteina i vlakana, kinoa može povećati osećaj sitosti i ubrzati metabolizam, što pomaže u smanjenju unosa kalorija. Njen nizak glikemijski indeks takođe pomaže u kontroli apetita.

Članak se nastavlja posle reklama

Kinoa je odličan izbor za sve koji traže nutritivno bogatu i zdravu namirnicu, bez obzira da li želite da poboljšate svoje opšte zdravlje, kontrolišete nivo šećera u krvi ili izgubite težinu.

maksim kulikov/gettyimages

Tagovi: