Kako preskakanje obroka utiče na telo

by | 27.09.2024
Kako preskakanje obroka utiče na telo

Preskakanje doručka ili ručka može izgledati potpuno bezazleno, ali to jednostavno niie tačno. Kako preskakanje obroka utiče na telo?

Bez hrane ne možemo da živimo je ona obezbeđuje sve što je neophodno našem telu. Tako da je jako važno da snabdete svoje telo svim hranljivim materijama  – i da ne preskačete obroke.

Pre nego što krenete u još jedan dan bez razmišljanja, uzmite sebi zdravu užinu ili ručak i saznajte šta se tačno dešava vašem telu kada ne jedete dovoljno. Pored toga, dobijte nekoliko saveta da ostanete puni energije tokom dana.

Članak se nastavlja posle reklama

Kako preskakanje obroka može uticati na vaše telo

Pada šećer u krvi

Osećate se prilično gladno? Kada ne jedete dovoljno često tokom dana, osetićete pad šećera u krvi. Nizak nivo šećera u krvi može učiniti da se osećate umorno i tromo, a može se javiti i vrtoglavica. Možda će vam čak biti teško da se koncentrišete jer vaš mozak nema gorivo koje mu je potrebno da pravilno razmišlja.

Preskakanje obroka može biti posebno štetno po vaše zdravlje ako imate zdravstvene probleme poput dijabetesa i uzimate insulin ili oralne lekove za dijabetes. Za osobe sa dijabetesom, preskakanje obroka može dovesti do opasno niskog nivoa šećera u krvi, jer su njihovi normalni mehanizmi za održavanje šećera u krvi narušeni.

Članak se nastavlja posle reklama

To takođe može dovesti do povišenog šećera u krvi ako neko sa dijabetesom naglo prestane da uzima insulin ili lekove za dijabetes jer pretpostavlja da mu ti lekovi nisu potrebni kada posti.

Članak se nastavlja posle reklama

Usporava se metabolizam

Kratkotrajni post, kao što je povremeni post, ili jedan propušteni obrok ne bi trebalo da ima negativan uticaj na ukupnu brzinu metabolizma. Međutim, produženi post može značajno usporiti metabolizam i dugoročno otežati gubitak težine.

Kada preskočite obroke, telo prelazi u režim gladovanja, ili stanje gladovanja, gde mozak daje znak telu da uspori funkcije kako bi sačuvao energiju i sagoreo manje kalorija. Kao rezultat toga, gubitak težine kojem ste se nadali mogao bi se usporiti i verovatno ćete povratiti telesnu težinu čim ponovo počnete da jedete normalno.

Preskakanje obroka remeti hormone

Telo ima ugrađene signale gladi i sitosti u obliku hormona, koji vam daju do znanja kada treba da jedete, a kada da prestanete da jedete. Ignorisanjem znakova gladi, nekoliko hormona se poremeti, uključujući insulin, leptin, kortizol i grelin.

Studije pokazuju da čak i samo gledanje na hranu i razmišljanje o hrani može uticati na ove hormone. I, budimo realni, ako ste gladni, teško je ne razmišljati o hrani.

Članak se nastavlja posle reklama

Glad je deo negativne povratne sprege, što znači da je jedini način da se smanji osećaj gladi jedenje. Kada nastavite da preskačete obroke, vaše telo će proizvoditi sve više grelina, hormona koji izaziva osećaj gladi. Takođe će proizvoditi manje leptina – hormona koji smanjuje apetit – što će vam otežati da znate kada ste već siti i može dovesti do prejedanja.

Možda ćete se prejesti tokom sledećeg obroka

Ako ne jedete duži vremenski period, to može dovesti do žudnje za nezdravom hranom. Umesto da posežete za zdravom hranom bogatom hranljivim materijama, možda ćete posegnuti za ugljenim hidratima ili slatkišima, koji obezbeđuju lak izvor glukoze za telo. Zbog toga ćete se brzo osećati bolje, ali ne zadugo.

Članak se nastavlja posle reklama

Bez proteina, masti ili vlakana koji usporavaju porast glukoze, šećer u krvi može da poraste, a zatim prilično brzo opadne. To može dovesti do začaranog kruga i opasnog nivoa šećera u krvi za osobe sa dijabetesom.

Ranka Bulatović

Tetiana Kreminska/gettyimages.co.uk