Kora od nara: Nemojte je bacati, izuzetno je lekovita!

by | 25.09.2024
Kora od nara: Nemojte je bacati, izuzetno je lekovita!

Navikli smo da bacamo koru od voća, a kora od nara nije izuzetak. I to je šteta jer sadrži obilje lekovitih sastojaka. 

Voće koje ima obilje hranljivih materija u svojoj kori je šipak ili nar, koji se u oduvek koristi u ajurvedi u terapiji niza zdravtsvenih poremećaja. Kora od nara se suši, a zatim samelje u prah i koristi za pripremu čaja. Ili se od nje pravi pasta koja se nanosi na bolno mesto.

Šta sve može kora od nara?

Ublažava kožne tegobe

Kora nara obiluje moćnim antioksidansima i polifenolima za koje je poznato da eliminišu hiperpigmentaciju, stanje koje se kategoriše po tamnim mrljama kože. Osim toga, ekstrakt kore nara odlično je sredstvo za prevenciju i suzbijanje akni. Ako se reodvno koristi kao maska za lice, prah kore nara ublažava bore i štiti kožu od štetnog ultraljubičastog oštećenja.

Članak se nastavlja posle reklama

Smanjuje rizik od hroničnih bolesti

Kore nara može odlično je pomoćno sredstvo u lečenju bolesti srca i dijabetesa. Studije su otkrile da ekstrakt kore nara reguliše nivo holestrola i šećera u krvi kod gojaznih osoba delujući kao moćno antiinflamatorno sredstvo.

Poboljšava rad mozga

Kora nara kao moćna antioksidansa može pomoći u poboljšanju kvaliteta života kod ljudi koji pate od Alchajmerove bolesti. Dokazano je da oksidativni stres igra važnu ulogu u razvoju Alchajmerove bolesti. Ekstrakt kore nara, zajedno sa drugim dodacima biljnih jedinjenja, značajno poboljšavaju kognitivne performanse.

Članak se nastavlja posle reklama

Čuva zube

Ekstrakti kore nara se često koriste za ispiranje usta i kao sastojak pasta za zube. Pokazalo se da ovaj ekstrakt sprečava nastanak plaka i sprečava propadanje zuba. Snažno antibakterijsko svojstvo kore nara je dobro poznato u lečenju čireva u ustima, bolesti zuba i desni. Dodatno, antibakterijsko dejstvo ovog ekstrakta smanjuje infekcije i ubrzava proces zarastanja rana.

Članak se nastavlja posle reklama

Ublažava reumatoidni artritis

Reumatoidni artritis je autoimuni poremećaj koji karakteriše bol u zglobovima. Snažni antioksidativni i antiinflamatorni kvaliteti ekstrakta kore nara imaju ključnu ulogu u smanjenju težine reumatoidnog artritisa. Za to je ključno jedinjenje punikalagin koje sprečava upalu zglobova i oštećenje hrskavice.

Jača kosti

Zahvaljujući bogatstvu esencijalnih minerala i bioaktivnih jedinjenja, ekstrakt kore nara dragocen je saveznik u sprečavanju gubitka kostiju i regeneraciji novog koštanog tkiva. Redovno uzimanje čaja od kore nara snižava rizik od osteoporoze i preloma kostiju kod žena u postmenopauzi.

Ublažava grlobolju

Ekstrakt kore nara koristi se u tradicionalnoj medicini kao sredstvo za suzbijanje prehlade i kašlja. Kašičica kore nara samlevene u prah prelije se šoljom ključale vode i ostavi poklopljeneo da se ohladi. Zatim se procedit i koristi za ispiranje usne duplje i grla.

Kako se koristi kora od nara

Pre nego što počnete da ljuštite nar, najpre ga potpite u rastvor sode bikarbone i vode i ostavite da odstoji jedan sat. Zatim isperite nar pod mlazom tople vode i prosušite papirnim ubrusom.

Članak se nastavlja posle reklama

Kore od nara možete sušiti na sobnoj temperaturi ili u pećnici uključenoj na 50 stepeni. Ztim je sameljite u električnom mlinu za kafu, prespite u čistu staklenu teglu i zatvorite.

Kašičicu praha sipajte u šolju ključale vode i kuvajte do dva minuta. Sklonite sa šporeta i po želji dodajte ostale lekovite biljke (nanu, đumbir…). Ostavite da se ohladi procedite. Možete dodati malo meda.

Članak se nastavlja posle reklama

Od ovog praha možete praviti i odličnu masku za lice koja će ublažiti bore i izbeliti starčke fleke. Pomešajte malo praha i vode da se dobije pasta. Nanesite pastu na lice nakon što se umijete i ostavite da odstoji dvadeset minuta. Zatim isperite lice mlakom vodom i nanesite neku hranljivu kremu.

Napomena: Koru nara ne smeju da koriste trudnice, dojilje i deca mlađa od 12 godina.

Ranka Bulatović

Anna Usova/gettyimages.co.uk