Prirodni lekovi za bolesti desni

by | 16.09.2024
bolesti desni

Bolne desni su vrlo neprijatan problem koji se javlja iz više razloga: nekad su to grubi potezi četkicom, stavljanje proteze, a nekada je u pitanju i jedna od bolesti desni. Gingivitis je najpoznatija među njima: to je upala desni koja se razvija kada se plak taloži na zubima zbog šećera i skroba u hrani.

Šta su bolesti desni i ko im je sklon?

Bolesti desni su prilično česte kod žena. Izazivaju ih hormonske promene, trudnoća ili menopauza. U veoma retkim slučajevima, bol u desnima može biti znak ozbiljnijih oralnih problema kao što su drozd, gingivitis ili parodontitis.

Neki od drugih faktora koji doprinose razvoju bolesti desni uključuju:
Medicinska stanja poput raka, HIV-a i dijabetesa
Duvan za pušenje ili žvakanje
Loša oralna higijena
Porodična istorija bolesti zuba
Određeni lekovi

Članak se nastavlja posle reklama

Ako se ne leče, bolesti desni mogu da izazovu intenzivnu zubobolju i druge oralne probleme poput karijesa. Najbolje je da odmah potražite medicinsku pomoć ako imate teške slučajeve bolesti desni.

Oralna higijena i bolesti desni

Od ključne je važnosti praktikovati odgovarajuću oralnu higijenu koja uključuje:

Članak se nastavlja posle reklama

Četkajte i čistite zube koncem najmanje dva puta dnevno ili posle svakog obroka
Koristite električnu četkicu za zube da biste povećali potencijal čišćenja
Obavezno je zameniti četkicu za zube jednom u tri meseca
Odlučite se za prirodnu vodicu za ispiranje usta
Redovni pregledi kod stomatologa najmanje jednom godišnje
Ograničite pušenje i žvakanje duvana
Ograničite unos slatke hrane

Članak se nastavlja posle reklama

Koliko hrana utiče na desni?

Vrsta hrane koju jedete može u velikoj meri uticati na zdravlje vaših zuba i to na nekoliko načina. Ishrana sa malo rafinisanih ugljenih hidrata i visokim sadržajem vitamina C, D, vlakana i omega-3 masnih kiselina pomaže kod upale desni. Dodajte puno svežeg voća,  povrća i orašastih plodova da biste održali zdravlje zuba.

5 efikasnih kućnih lekova protiv bolesti desni

Grgljanje slanom vodom

Ispiranje slanom vodom je najkorisniji kućni lek za lečenje desni upaljenih gingivitisom. So ima prirodna antiinflamatorna i antiseptička svojstva koja olakšavaju oticanje i bore se protiv infekcija koje izazivaju bakterije. Redovno grgljanje slanom vodom može pomoći u lečenju upaljenih desni, smanjenju bolova, borbi protiv lošeg zadaha i uklanjanju naslaga hrane.

U čašu mlake vode dodajte ½ kašičice soli i dobro promešajte. Isperite desni nekoliko sekundi i ispljunite rastvor.

Aloe Vera Gel

Aloe vera gel dobro deluje u lečenju bolesti desni zahvaljujući svojim snažnim antiinflamatornim i antimikrobnim svojstvima. U velikoj meri pomaže u smanjenju simptoma povezanih sa bolešću desni kada se primenjuje lokalno ili se koristi kao prirodni konac za usta.
U posudu dodajte 2-3 kašikice gela aloe vere, dodajte malo vode da dobijete pravu konzistenciju. Nanesite gel na upaljene desni, ostavite da odstoji 10 minuta i isperite vodom.

Članak se nastavlja posle reklama

Ulje limunske trave

Ulje limunske trave poznato po svom adstringentnom svojstvu pomaže u odstranjivanju bakterija iz zubne šupljine i sprečava rizik od karijesa i bolesti desni. Takođe pokazuje inhibirajuće efekte na bakterije koje izazivaju bolesti desni, sprečava stvaranje plaka, čini vaše zube zdravijim i jača desni.
U šolju vode dodajte 2-3 kapi eteričnog ulja limunske trave i dobro promešajte, promućkajte ovaj rastvor u ustima do 50 sekundi i ispljunite. Ponovite ovaj postupak 2-3 puta dnevno za najbolji rezultat.

Medni gel od kurkume

Ova biljka je dobro poznata po svojim jakim antiinflamatornim, antimikrobnim i antigljivičnim svojstvima koja su dragocena u prevenciji plaka i gingivitisa. Aktivni sastojak kurkumin je snažan antioksidans koji pomaže u lečenju krvarenja i crvenila desni. Med pomaže u borbi protiv oralnih bakterija povezanih sa stvaranjem plaka.
Temeljno isperite usta, napravite pastu od praha kurkume tako što ćete je pomešati sa medom. Nanesite ovaj gel na desni i ostavite da odstoji 15 minuta. Isperite usta vodom.

Članak se nastavlja posle reklama

Ispiranje usta kokosovim uljem

Kokosovo ulje prožeto ogromnim rezervama laurinske kiseline pokazuje snažna antiinflamatorna i antimikrobna svojstva. Redovno ispiranje kokosovim uljem značajno smanjuje stvaranje plaka i poboljšava simptome povezane sa gingivitisom.
Uzmite oko 2 kašičice kokosovog ulja u usta, dobro mućkajte oko 20 minuta i ispljunite ulje. Dobro isperite usta vodom i operite zube.

Image Source/GettyImagesPlus