Ovo bilje može suzbiti faktore rizika za razvoj katarakte

by | 12.09.2024
Ovo bilje može suzbiti faktore rizika za razvoj katarakte

Čulo vida nema alternativu, pa je očuvanje njegovog zdravlja prioritet i preduslov kvalitetnog života. Otkrijte koje bilje može smanjiti rizik od katarakte. 

Katarakta, naročito ako postoji genetska predispozicija, ne može se sprečiti, ali ipak postoje određene preventivne radnje koje se mogu preduzeti s ciljem da se maksimalno umanji rizik za razvoj ove pojave.

Kako smanjiti rizik od katarakte?

Katarakta spada u jedan od vodećih razloga slepila – ovo oboljenje prilično je podmuklo, jer se može razvijati dugo vremena pre nego što se pojave prve tegobe. U slučaju osoba koje pate od nje, javlja se zamućenje očnog sočiva, koje uzrokuje zamagljenje slike, preosetljivost na svetlo, otežani noćni vid, česte promene dioptrije, diplopiju ili duple slike, a u uznapredovalim stadijumima i potpuni gubitak vida.

Članak se nastavlja posle reklama

Hrana koja se preporučuje

Pravilna ishrana preduslov je za očuvanje imuniteta, optimalnog zdravlja i funkcije mnogih organa, pa i očiju. Istraživanja pokazuju da se nedovoljni unos vitamina A, C, E, omega-3 masnih kiselina i beta-karotena nepovoljno odražava na oči, što rezultira poremećajima – zato je potrebno povećati konzumaciju namirnica koje ove elementi sadrže u većoj meri.

Savetuje se konzumiranje masne ribe (sardina, tunjevina, losos ali i avokado) – jer u njoj ima zdravih masnoća – i to najmanje jednom nedeljno, a dobri su i citrusi, poput limuna, narandži i grejpfruta, zbog visokog udela vitamina C, koji podstiče bolju apsorpciju nutrijenata iz hrane.

Članak se nastavlja posle reklama

Takođe, poželjno je pripremati variva i salate od spanaća, blitve i drugog zelenog lisnatog povrća, u kojima ima beta-karotena luteina, koji izoštrava vid, ublažava suvoću očiju i sl. Povremeno treba jesti i orašaste plodove – bademe, orah, pistaće, brazilski orah – zbog udela vitamina E i cinka. I napici poput zelenog čaja, koji deluje snažno antioksidativno, mogu biti od pomoći u suzbijanju degenerativnih promena.

Članak se nastavlja posle reklama

Biljem protiv katarakte

Smatra se da ovo bilje može da pomogne u zaštiti zdravlja očiju.

Ginko biloba

Ova biljka najpoznatija je po svom pozitivnom učinku na kognitivne funkcije, jer poboljšava pamćenje i memoriju, a može se koristiti i za izoštravanje vida, jer stimuliše cirkulaciju u mozgu i očima. Sadrži i brojne antioksidativne komponente, te štiti od razvoja degenerativnih bolesti koje se razvijaju s godinama, poput makularne degeneracije i glaukoma. Dostupna je u vidu čajeva, ekstrakta i drugih vidova suplementacije, ali bi pre upotrebe trebalo potražiti savet lekara. Takođe, ne preporučuje se deci, trudnicama, dojiljama;

Borovnice

Borovnice, kao i drugo plave i crvene boje, poput malina i kupina, sadrži pigmente antocijane – reč je o moćnim antioksidansima koji ublažavaju oštećenja na ćelijama usled dejstva slobodnih radikala, što može biti od koristi i kad je reč o onim koja se javljaju unutar oka.

Osim toga, borovnice su prirodno slatkaste, a sadrže mnogo vlakana, dok je njihov glikemijski indeks u rangu nižeg, te su pogodna namirnica za dijabetičare, koji su takođe u riziku od katarakte. Mogu se konzumirati sveže, ali i u kombinaciji s orašastim plodovima i žitaricama, jer ovi obroci zasićuju organizam i nadomešćuju potrebu za slatkim na prirodan način.

Članak se nastavlja posle reklama

Bademi

Obiluju zdravim masnim kiselinama, vitaminom E i drugim antioksidansima, što se pozitivno odražava na funkciju oka. Idealna su zdrava grickalica, mogu se jesti sirovi ili u vidu organskih putera i namaza, mleka ili hladnoceđenih ulja;

Bundeva

Bundeva čuva zdravlje očiju zahvaljujući sadržaju vitamina C i beta-karotena, koji se transformiše u vitamin A, poznat po tome što poboljšava noćni vid i smanjuje rizik od razvoja katarakte. Idealna je za pripremu jesenjih poslastica, čorbi, kolača, salata, variva i sl.

Članak se nastavlja posle reklama

Kurkuma

Kurkuma deluje snažno antiupalno i antioksidativno zahvaljujući sastojku kurkuminu. Kod nas je dostupna uglavnom u vidu praha, te se može koristiti za pripremu čajeva i detoks napitaka, ali i kao začin u pripremi raznih obroka.

aaron007 / gettyimages.com