Sunčeva svetlost u odnosu na suplemente: Koji je bolji izvor vitamina D?

by | 06.09.2024
Sunčeva svetlost u odnosu na suplemente: Koji je bolji izvor vitamina D?

Da li su suplementi bolji izvori vitamina D od prirodne sunčeve svetlosti? Da li je zdravo oslanjati se na suplemente tokom dužeg vremenskog perioda?

U poslednje vreme se mnogo raspravlja o vitaminu D, jer se ovaj esencijalni vitamin nalazi u nedostatku kod mnogih pojedinaca. Sedeći način života, neuobičajeni radni sati i dugi sati boravka u zatvorenom prostoru sprečavaju izlaganje ljudskog tela prirodnom izvoru vitamina D, sunčevoj svetlosti. Da bi se zadovoljile potrebe organizma za vitaminom D, na tržište su izašli različiti suplementi, koji olakšavaju ljudima da nadoknade svoje potrebe za vitaminom D.

Koji je najbolji izvor vitamina D?

Postoje dva primarna izvora vitamina D: sunčeva svetlost i dijetetski suplementi. Hajde da naučimo kako se svaki od njih razlikuje od drugog.

Članak se nastavlja posle reklama

Sunčeva svetlost kao izvor vitamina D

Kada je koža izložena ultraljubičastim B (UVB) zracima sunca, ona sintetiše vitamin D. Konkretno, UVB zraci pretvaraju derivat holesterola u koži, 7-dehidroholesterol, u vitamin D3 (holekalciferol). Vitamin D3 se zatim dalje obrađuje u jetri i bubrezima kako bi postao aktivni oblik vitamina D koji telo može da koristi.

A, da li vam je potrebno svakodnevno izlaganje suncu za vitamin D? Zlatno pravilo je da ako jedan pojedinac dobije dovoljno sunčeve svetlosti, ne mora da uzima nikakve suplemente za vitamin D. Međutim, problem je što izloženost sunčevoj svetlosti varira od osobe do osobe, od lokacije do lokacije i takođe od sezone do sezone.

Članak se nastavlja posle reklama

Problem sa sunčevom svetlošću je što je ne možete dobiti dovoljno u nekom trenutku u godini ili čak za 24 sata. Izloženost kože sunčevoj svetlosti zavisi od lokacije; ljudi koji žive na većim nadmorskim visinama ne dobijaju dovoljno sunčeve svetlosti tokom zimskih meseci.

Članak se nastavlja posle reklama

Sunčevi zraci su najjači tek između 10 i 16 časova, a izlaganje tokom ovih sati je efikasnije za proizvodnju vitamina D. Starije osobe često proizvode manje vitamina D kao odgovor na sunčevu svetlost. Ova razna ograničenja su dovela do uvođenja suplemenata vitamina D na tržište. Sada, hajde da razumemo kako ovi dodaci deluju na telo.

Suplementi vitamina D

Suplementi vitamina D dolaze prvenstveno u dva oblika: vitamin D2 (ergokalciferol) koji se dobija iz kvasca i gljivica, vitamin D2 se ređe koristi u suplementima, ali je efikasan u podizanju nivoa vitamina D i vitamin D3 (holekalciferol), koji se sintetiše u koži.

Vitamin D3 se češće koristi u suplementima i generalno je efikasniji u podizanju i održavanju nivoa vitamina D u krvi. Suplementi se široko koriste od strane onih koji ne dobijaju dovoljno sunčeve svetlosti zbog faktora okoline ili koji imaju biološke razloge koji ne mogu dovoljno da iskoriste sunčevu svetlost.

Međutim, ako živite na mestu gde je sunčeva svetlost lako dostupna, nemojte se oslanjati na suplemente i umesto toga “okupajte” se u sunčevoj svetlost samo nekoliko minuta tokom jutarnjih sati.

Članak se nastavlja posle reklama

Neželjeni efekti povezani sa suplementima

Uzimanje prevelikih količina suplemenata vitamina D može dovesti do toksičnosti, što rezultira hiperkalcemijom (povišenim nivoom kalcijuma u ​​krvi) i drugim zdravstvenim problemima. Faktori kao što su starost, zdravlje probave i istovremena upotreba drugih lekova mogu uticati na apsorpciju i efikasnost suplemenata vitamina D.

Sunčeva svetlost ili suplementacija?

I sunčeva svetlost i suplementi su efikasni u povećanju nivoa vitamina D, ali njihova efikasnost može varirati u zavisnosti od individualnih okolnosti. Za one koji dobijaju adekvatnu sunčevu svetlost, prirodna sinteza može biti dovoljna. Za druge, posebno one sa ograničenim izlaganjem suncu ili specifičnim zdravstvenim stanjima, suplementi mogu biti pouzdanija opcija.

Članak se nastavlja posle reklama

Sunčeva svetlost nosi rizik od oštećenja kože i raka ako se ne upravlja pravilno. Suplementi, iako su generalno bezbedni kada se pravilno koriste, zahtevaju pažljivo doziranje kako bi se izbegla toksičnost.

Dodaci nude praktičnost i pristupačnost, posebno za one u područjima sa ograničenom sunčevom svetlošću ili za pojedince koji ne mogu da provode mnogo vremena na otvorenom. Izlaganje sunčevoj svetlosti, s druge strane, obezbeđuje prirodan izvor vitamina D, ali može biti manje dosledno za neke ljude.

Jacob Wackerhausen / gettyimages.com