Saveti protiv hipertenzije: 8 načina da prirodno snizite krvni pritisak

by | 27.08.2024
Saveti protiv hipertenzije: 8 načina da prirodno snizite krvni pritisak

Visok krvni pritisak  je uobičajeni zdravstveni problem koji može dovesti do ozbiljnih komplikacija ako se ne kontroliše. Evo koje metode će vam pomoći u borbi protiv hipertenzije.

Hipertenzija, poznata i kao visok krvni pritisak, je stanje u kojem je pritisak krvi na zidove arterija konstantno povišen. Krvni pritisak je sila koju krv vrši na zidove arterija dok se pumpa iz srca kroz telo. Kada je ovaj pritisak povišen, srce mora raditi jače nego što bi trebalo da bi pumpalo krv kroz krvne sudove. Na sreću, postoje prirodni načini za efikasno upravljanje i smanjenje hipertenzije.

8 saveta protiv hipertenzije

1. Hranom protiv hipertenezije

Uključite više voća, povrća, integralnih žitarica i nemasnih proteina u svoju ishranu. DASH (Dietari Approaches to Stop Hipertension) dijeta je posebno korisna, fokusirajući se na hranu bogatu kalijumom, kalcijumom i magnezijumom, koji pomažu u regulisanju krvnog pritiska.

Članak se nastavlja posle reklama

2. Smanjite unos soli

Previše natrijuma može povećati krvni pritisak. Cilj je da konzumirate manje od 2.300 miligrama natrijuma dnevno. Izbegavajte prerađenu hranu, supe u konzervi i slane grickalice, a obroke začinite biljem i začinima umesto soli.

3. Povećajte fizičku aktivnost

Redovna vežba jača vaše srce, omogućavajući mu da pumpa krv uz manje napora. Uključite se u najmanje 30 minuta aktivnosti umerenog intenziteta kao što su hodanje, vožnja bicikla ili plivanje većinu dana u nedelji.

Članak se nastavlja posle reklama

4. Upravljajte stresom

Hronični stres može doprineti visokom krvnom pritisku. Vežbajte tehnike opuštanja kao što su duboko disanje, meditacija ili joga da biste upravljali stresom. Redovna fizička aktivnost takođe pomaže u smanjenju nivoa stresa.

Članak se nastavlja posle reklama

5. Ograničite potrošnju alkohola

Prekomerni unos alkohola može povećati krvni pritisak. Ako pijete alkohol, činite to umereno – do jednog pića dnevno za žene i dva pića dnevno za muškarce.

6. Prestanite pušiti ako se borite protiv hipertenzije

Pušenje privremeno podiže krvni pritisak i vremenom oštećuje krvne sudove. Prestanak pušenja poboljšava opšte zdravlje kardiovaskularnog sistema i može dovesti do nižeg krvnog pritiska.

7. Održavajte zdravu težinu

Prekomerna težina povećava opterećenje vašeg srca. Gubitak čak i male težine može značajno smanjiti krvni pritisak. Fokusirajte se na uravnoteženu ishranu i redovnu fizičku aktivnost kako biste postigli i održali zdravu težinu.

8. Povećajte unos kalijuma

Kalijum pomaže u ravnoteži količine natrijuma u ​​vašim ćelijama, smanjujući krvni pritisak. Namirnice bogate kalijumom uključuju banane, pomorandže, spanać i slatki krompir. Uverite se da vaša ishrana uključuje adekvatan kalijum, ali konsultujte lekara ako imate problema sa bubrezima.

Članak se nastavlja posle reklama

Jacob Wackerhausen / gettyimages.com