Grčevi u listovima: Kako ublažiti bol i napetost u mišićima?

by | 20.08.2024
Grčevi u listovima: Kako ublažiti bol i napetost u mišićima?

Grčevi mišića mogu se pojaviti u bilo kom delu tela. Ali najčešće se javljaju u listovima nogu. Posebno su neprijatni i bolni kada se javljaju tokom spavanja.

Grčevi u listovima, poznati i kao mišićni spazmi ili grčevi u mišićima, su iznenadna i bolna kontrakcija mišića, obično u mišićima lista (gastroknemius mišić). Ovi grčevi mogu trajati od nekoliko sekundi do nekoliko minuta i često se javljaju iznenada, posebno tokom noći ili nakon fizičke aktivnosti.

Grčevi u listovima: Kako ublažiti bol?

Jedan od uzroka grčeva u nogama može biti hipotireoza. Ovo se dešava kada štitna žlezda nije u stanju da proizvodi dovoljno hormona. Žene starije od 50 godina češće razvijaju hipotireozu. Simptomi hipotireoze mogu uključivati umor, depresiju, visok holesterol u krvi, obilne menstruacije, naglo povećanje telesne težine, suvu i bledu kožu, visok krvni pritisak i naravno bol u mišićima i grčeve.

Članak se nastavlja posle reklama

Drugi uzrok grčeva u listovima može biti dehidracija, koja se javlja kada telo pati od prekomernog gubitka tečnosti, na primer nakon vežbanja. Dehidracija se takođe može javiti zbog dijareje, povraćanja ili dužeg izlaganja toploti.

Kako se rešiti grčeva u listovima nogu?

Kako možemo smanjiti njihovu pojavu na minimum? Prvo, morate obratiti pažnju na  ishranu. Konzumiranje hrane bogate kalijumom (kao što su banane), magnezijumom, kalcijumom i natrijumom može pomoći u održavanju ravnoteže elektrolita.

Članak se nastavlja posle reklama

Magnezijum pomaže u regulisanju kontrakcija mišića tako što blokira kalcijum, koji je odgovoran za stimulaciju mišićnih kontrakcija. Nedostatak magnezijuma može dovesti do prekomerne stimulacije mišića, što izaziva grčeve.

Članak se nastavlja posle reklama

Namirnice bogate magnezijumom su: Bademi, indijski orah, suncokretove semenke, spanać, kelj, pasulj, leblebije, sočivo, pšenične mekinje, smeđi pirinač, ovsene pahuljice, losos, skuša i banane.

Važno je i izbegavanje dugotrajnog sedenja ili stajanja. Naime, redovno kretanje i promena položaja mogu smanjiti rizik od grčeva. Takođe, važno je i nošenje udobne obuće – jer ona pruža adekvatnu podršku može pomoći u smanjenju stresa na mišiće nogu.

Ako često imate grčeve u listovima, redovno masirajte listove. Osim što pomaže opuštanju mišića, masaža takođe poboljšava cirkulaciju krvi i promoviše kretanje tečnosti u tkivima. Unakrsnim trenjem masirajte listove, kao i laganim udarcima po dužini lista – videćete da će uskoro biti manje grčeva. Uvedite ovo u svakodnevnu praksu.

Victor_69 / gettyimages.com