Kada je najbolje vreme da uzmete suplemente cinka?

by | 17.08.2024
Kada je najbolje vreme da uzmete suplemente cinka?

 Da li znate kada je najbolje vreme za uzimanje cinka? Pre doručka? U vreme obroka? Neposredno pre spavanja? Imamo odgovore.

Saznajte koje su sve prednosti cinka, koliko cinka vam je potrebno, da li je dodatak cinku pravi za vas i kada da ga uzmete.

Prednosti cinka

Cink je poput heroja mineralnog sveta koji pomaže u održavanju zdravog imunološkog sistema. Takođe je potreban za pravljenje proteina i DNK, ubrzava  zarastanje rana i održava čulo ukusa.

Članak se nastavlja posle reklama

Cink je mineral sa antioksidativnim svojstvima koji može pomoći u zdravlju imuniteta i zarastanju rana, usporiti progresiju makularne degeneracije, skratiti dužinu obične prehlade i poboljšati simptome dijareje. Cink takođe pomaže u stvaranju hemoglobina, koji omogućava crvenim krvnim zrncima da prenose kiseonik kroz vaše telo.

Koliko nam je cinka potrebno dnevno?

Stručnjaci kažu da je odrasloj ženi potrebno 8 mg dnevno, dok odrasli muškarci treba da teže da dobiju 11 mg dnevno cinka. Istraživanja sugerišu da će uzimanje pastila sa cinkom u prva 24 sata nakon prehlade, a zatim svakih nekoliko sati tokom dana, skratiti trajanje prehlade. Međutim, nemojte nastaviti da uzimate dodatni cink kada se osećate bolje – uzimanje pastila sa cinkom duže od 6-8 nedelja može izazvati nedostatak bakra.

Članak se nastavlja posle reklama

Hrana koja sadrži cink

Ostrige su poput kraljevske porodice kada je u pitanju cink, jer sadrže više od 250% dnevne vrednosti (DV) za cink u porciji od 85 g. Crveno meso je još jedan odličan izvor sa oko 6-8 mg u porciji od 85 g kuvanog mesa. Evo još nekih namirnica koje sadrže cink:

Članak se nastavlja posle reklama
  • Živina
  • Plodovi mora (rakovi, škampi)
  • Pasulj
  • Mahunarke
  • Leblebija
  • Šitake pečurke
  • Orašasti plodovi
  • Semenke
  • Integralne žitarice
  • Mlečni proizvodi

Kada je najbolje vreme za uzimanje cinka?

Ako vam je potrebna suplementacija cinka, apsorpcija je optimalna na prazan stomak. Međutim, ako iritira ili uznemirava vaš stomak, uzmite ga uz obrok ili užinu.

Cink se takođe može manje apsorbovati ako se uzima sa hranom bogatom vlaknima poput celih žitarica i pasulja, tako da nemojte uzimati dodatak cinka sa jednom od ovih namirnica. Takođe, ne uzimajte suplemente cinka u roku od nekoliko sati od antibiotika i penicilamina. Važno je ograničiti cink iz suplemenata i hrane na najviše 40 mg/dan, jer više cinka može ometati apsorpciju bakra i dovesti do nedostatka bakra.

Ko treba da uzima cink?

Nedostatak cinka je verovatno retkost jer naša ishrana generalno zadovoljava potrebe za cinkom. Međutim, osobe starije od 50 godina, možda imaju smanjenu apsorpciju cinka ili uzimaju lekove koji mogu ometati apsorpciju cinka. Preuzimanja suplemenata cinka, uvek prvo konsultujte lekara.

Bet_Noire / gettyimages.com