Grejvsova bolest: Kako ublažiti simptome poremećene funkcije štitnjače?

by | 21.07.2024
Grejvsova bolest: Kako ublažiti simptome poremećene funkcije štitnjače?

Grejvsova bolest je jedna od dve najčešće autoimune bolesti koja zahvata štitastu žlezdu. Pored medikamenata, ishrana može da pomogne u ublažavanju simptoma.

Grejvsova bolest (Graves) ili Bazedovljeva bolest je autoimuni poremećaj koji utiče na celu štitnu žlezdu i rezultat je prekomerne proizvodnje tiroidnih hormona, poznat kao tireotoksikoza. Saznajte na koji način mogu da se ublaže simptomi.

Šta je Grejvsova bolest?

Grejvsova bolest je autoimuna bolest (poremećaj imunog sistema), koja uzrokuje da štitna žlezda proizvodi previše hormona štitne žlezde. Ovo se dešava zato što imuni sistem tela proizvodi antitela koja napadaju tkivo štitaste žlezde, izazivajući hipertireozu (preterano aktivnu štitnu žlezdu). Važno je da se Grejvsova bolest rano dijagnostikuje i leči jer stanje može uticati na funkciju srca, strukturu kostiju i oči.

Članak se nastavlja posle reklama

Koji su simptomi Grejvsove bolesti?

Simptomi Grejvsove bolest mogu uključivati:

  • Anksioznost ili razdražljivost
  • Tremor i ubrzan rad srca
  • Osećaj vrućine i znojenje
  • Umor i loš san
  • Dijareja i / ili gubitak težine
  • Proređene menstruacije i neplodnost

Otprilike 2 od svakih 5 osoba sa Grejvsovom bolest imaju ispupčene oči (egzoftalmus). To je zato što antitela koja napadaju štitnu žlezdu takođe mogu napasti mišiće i tkiva oko očiju. Ovo se naziva bolest oka štitne žlezde (TED). Takođe se može razviti i gušavost, što je otečena štitna žlezda koja je vidljiva drugima.

Članak se nastavlja posle reklama

Zašto se javlja Grejvsova bolest?

Nije jasno šta uzrokuje autoimune bolesti poput Grejvsove bolesti. Autoimune bolesti su češće kod žena. Ova bolest je češća kod žena starosti od 20 do 40 godina i kod ljudi koji imaju porodičnu istoriju bolesti.

Članak se nastavlja posle reklama

Konvencionalni tretmani lečenja

Tretmani uključuju lekove za smanjenje aktivnosti štitne žlezde. Možda će vam trebati operacija za uklanjanje dela ili cele štitne žlezde. Vaš lekar može da prepiše lekove koji se zovu beta-blokatori za kontrolu simptoma kao što je ubrzan rad srca.

Ako su vaše oči pogođene, vaš lekar može da vas uputi kod oftalmologa (očnog lekara specijaliste). Možda ćete imati koristi od sunčanih naočara ili kapi za oči. Ako su vaše oči ozbiljno pogođene, vaš lekar može preporučiti lečenje steroidima ili operaciju.

Prirodni tretmani za Grejvsovu bolest

1. Upravljajte stresom

Istraživanja pokazuju da stres izaziva i fizičke i psihološke promene koje utiču na to kako funkcioniše imuni sistem, uzrokujući nizvodno neuro-endokrinih promena koje mogu dovesti do autoimunih poremećaja i oštećenja tkiva.

2. Jedite antiinflamatornu hranu

Smanjenje upale zdravom ishranom jedan je od najboljih načina za poboljšanje imunološke funkcije, stvaranje zdravog crevnog okruženja i upravljanje autoimunim simptomima.

Članak se nastavlja posle reklama

Ograničite ili izbegavajte hraun koja može da pogorša autoimune poremećaje, uključujući: gluten, veštačke arome ili boje, šećer,
GMO sastojci (uobičajeni u skoro svim upakovanim namirnicama koje sadrže konzervanse, visoko fruktozni kukuruzni sirup i druge hemijske sastojke).

Takođe je važno izbegavati hranu koja je bogata jodom jer povećava nivo hormona štitne žlezde. To uključuje hranu kao što su jodirana so, žumanca i morske alge.

Članak se nastavlja posle reklama

Namirnice koje mogu pomoći u kontroli simptoma Grejvsove bolesti uključuju:

  • Sveže povrće / zeleni sokovi: obezbeđuju vitalne hranljive materije i bore se protiv upale
    Sveže voće: odličan izvor antioksidanata i elektrolita, ali izbegavajte prerađene voćne sokove
  • Antiinflamatorno bilje: bosiljak, ruzmarin, peršun i origano su sve antiinflamatorne začini kao što su kurkuma, beli luk i đumbir: poznato je da pomažu u jačanju funkcije imunog sistema
  • Bujon od kostiju: pomaže u lečenju creva i poboljšanju detoksikacije
  • Probiotici: balansiraju bakterije u digestivnom traktu
  • Zdrave masti uključujući omega-3: smanjuju upalu i pomažu u funkcijama neurotransmitera.

3. Vežbajte

Vežbanje je odličan način da pomognete u kontroli stresa i smanjenju upale, sve dok je prijatno i ne uključuje pretreniranost, što vas može učiniti još razdražljivijim. Svakodnevno radite neku vrstu vežbe zbog koje se osećate srećnije, manje anksiozno i nadamo se da će vam pomoći da zaspite.

4. Prestanite pušiti

Utvrđeno je da su pušenje cigareta i izloženost duvanu i drugim rekreativnim drogama potencijalni okidač za autoimune poremećaje, uključujući Grejvsovu bolest.

5. Koža i oči

Ako Grejvsova bolest utiče na kožu, možete koristiti umirujuća eterična ulja u kombinaciji sa kokosovim uljem za borbu protiv svraba, otoka i crvenila. Eterična ulja koja su nežna i antiinflamatorna uključuju ulje lavande, tamjana, ruže i čajevca.

Jedna posebna komplikacija koja se može javiti sa ovom bolešću je Grejvsova oftalmopatija koja izaziva izbočenje očiju i može izazvati probleme sa vidom. Takođe može izazvati suve, natečene oči, ponekad sa osećajem peska. Pokušajte da koristite hladnu kompresiju pritisnutu na oči da biste ih hidratizirali, kao i nanošenje kapi za podmazivanje očiju. Takođe, uvek nosite naočare za sunce kada ste na otvorenom, jer su osetljive oči skloniji oštećenju od ultraljubičastih zraka. Ako vam oči postanu natečene preko noći, pokušajte da podignete glavu dok spavate kako biste sprečili da vam se krv i tečnost nakupe oko lica.

Ukoliko imate Grejvsovu bolest važno je da se strogo pridržavate saveta lekara, bilo da se radi i ishrani, biljnim suplementima, preparatima itd.

ablokhin / gettyimages.com