Šta je emocionalna alergija, koji su simptomi i kako se leči? 

by | 14.07.2024
Šta je emocionalna alergija, koji su simptomi i kako se leči? 

Svi znamo za alergije na fizičke elemente, ali šta je emocionalna alergija? Manifestuju se respiratorni ili kožni simptomi, kao što je crvenilo. 

U određenim prilikama, anksiozna kriza ili situacija velikog stresa mogu izazvati emocionalnu alergiju.

Šta je emocionalna alergija?

Emocionalna alergija je pojam koji se koristi u alternativnoj medicini i psihologiji da bi opisao fizičke reakcije tela na emocionalne ili psihološke stresore. Za razliku od klasičnih alergija koje se javljaju kao reakcija na fizičke alergene (poput polena, hrane ili prašine), emocionalna alergija podrazumeva da određene emocije ili psihološka stanja mogu izazvati fizičke simptome slične alergijskim reakcijama.

Članak se nastavlja posle reklama

Simptomi emocionalne alergije

Dakle, anksioznost, stres i drugi emocionalni poremećaji mogu uticati na pojavu i razvoj alergija. Emocionalna alergija se može definisati kao stanje u kojem, suočen sa određenim negativnim emocijama, imuni sistem generiše reakciju u telu sličnu onoj koja bi nastala usled prisustva alergena.

Simptomi emocionalne alergije manifestuju se uglavnom na koži, ali ne isključivo. Najčešći simptomi su: svrab, osip i crvene mrlje. Ovi simptomi mogu varirati od osobe do osobe. Zauzvrat, oni će zavisiti od drugih faktora, kao što su godine i intenzitet emocija.

Članak se nastavlja posle reklama

Zašto se javlja emocionalna alergija?

Emocionalni stres može uticati na nervni i imuni sistem. Veruje se da se u ovim okolnostima povećava oslobađanje kortizola, kao i proizvodnja kateholamina, koji izazivaju inflamatornu reakciju.

Članak se nastavlja posle reklama

Za ovo se predlaže nekoliko objašnjenja. Na primer, sa stanovišta bio-neuroemocije, veruje se da je bolest adaptivni mehanizam koji utiče na osobu i koji se pojavljuje iz programa. Alergija se tada shvata kao otpor tela prema aspektu prošlog života koji nam se ne sviđa ili sa kojim ne želimo da se suočimo.

Takođe, tvrdi se da je u određenom trenutku u prošlosti verovatno nastupio emocionalni šok, tokom kojeg bi nesvesno detektovalo nešto ili nekoga kao potencijalnog agresora, povezujući to sa sadašnjim elementom. Ovaj element tada postaje alergen.

Sa svoje strane, naturopatija objašnjava da alergeni nisu takvi, već da su alergije posledica disbalansa našeg imunog sistema izazvanog nezdravim načinom života. To se kreće od konzumiranja transgenih proizvoda do prekomerne higijene i izlaganja hemikalijama u proizvodima za čišćenje, kao i našeg načina postojanja i delovanja.

Lečenje emocionalnih alergija

Lečenje emocionalne alergije može biti slično kao kod drugih vrsta reakcija. U tom smislu, propisuju se antihistaminici i lokalni proizvodi, uključujući kortikosteroide za kožne simptome.
Ako simptomi potraju, pored posete dermatologu, preporučuje se da prisustvujete terapiji kod psihologa ili drugog stručnjaka za mentalno zdravlje. Takođe se mogu propisati lekovi protiv stresa i anksioznosti.

Članak se nastavlja posle reklama

S druge strane, pominju se neki alternativni tretmani koji mogu biti efikasni u smanjenju simptoma povezanih sa alergijom. Akupunktura se takođe smatra opcijom. Istraživanja na ovu temu pokazuju da je ova tehnika efikasna u simptomatskom lečenju perzistentnog alergijskog rinitisa.

Lečenje bilo kog stanja zahteva adekvatnu dijagnozu. U slučaju emocionalnih alergija, morate biti sigurni da je koren problema stres ili anksioznost, a ne alergen. Stoga se smatra da je testiranje neophodno da bi se utvrdilo na koje supstance osoba može biti osetljiva – ili da li je, u stvari, emocionalni faktor preovlađujući.

Članak se nastavlja posle reklama

U svakom slučaju, to bi trebalo da bude lekar koji postavlja dijagnozu i propisuje lečenje. Na kraju, vredi zapamtiti da, u ovom i u svim slučajevima u kojima imamo bilo kakve simptome, nikada ne treba da se bavimo samolečenjem.

ipopba / gettyimages.com