Ako pijete antibiotike ovo je hrana koju treba da izbegavate!

by | 24.06.2024
Ako pijete antibiotike ovo je hrana koju treba da izbegavate!

Usled pojedinih infekcija moraćete da po savetu lekara pijete antibiotike. U tom slučaju obratite pažnju na hranu koju jedete. Moraćete da se suzdržite od određenih namirnica.

Kada počnete da osećate bol od infekcije urinarnog trakta ili strep grla, možda ćete morati da pijete antibiotike kako biste se oporavili. Antibiotici su možda potrebni za mnoge vrste bakterijskih infekcija, ali ono što jedete dok ste na ovom leku može uticati na to koliko dobro funkcioniše – i da li ćete se osećati bolje.

Ako pijete antibiotike obratite pažnju na hranu

Određena hrana može da stupi u interakciju sa antibiotikom smanjujući koliko dobro ga telo apsorbuje ili čak blokirajući lek, dok druga hrana može intenzivirati neželjene efekte poput gastrointestinalnih poremećaja.

Članak se nastavlja posle reklama

Antibiotici su mač sa dve oštrice. Iako ovi lekovi mogu očistiti vašu infekciju, oni takođe mogu uticati na prirodnu ravnotežu bakterija u vašem sistemu. To može dovesti do mučnine, gasova i dijareje kod mnogih ljudi dok uzimaju antibiotike. Ako niste upoznati sa novim lekom, uvek je dobra ideja da zatražite neke smernice od svog farmaceuta koji ima iskustva u navigaciji u interakcijama između hrane i lekova.

Hrana može da utiče na antibiotike

Mlečni proizvodi i hrana bogata kalcijumom: Bilo da je u pitanju sir, mleko, krema za kafu, jogurt ili puter, kalcijum u mlečnim proizvodima može biti problem. Tofu, kelj i čia semenke takođe su bogati kalcijumom. Kada jedete ovu hranu sa određenim antibioticima kao što su tetraciklini ili fluorokinoloni, lek se može vezati za kalcijum koji sprečava da ga vaše telo apsorbuje. Ostavite ove namirnice najmanje dva sata nakon uzimanja antibiotika i šest sati pre sledeće doze.

Članak se nastavlja posle reklama

Obogaćena hrana: Obogaćena hrana može da sadrži veliku količinu kalcijuma, stvarajući isti problem kao i hrana prirodno bogata kalcijumom – što može ometati vaše antibiotike. Uobičajena obogaćena hrana uključuje žitarice za doručak, sok od pomorandže i mleko bez mleka. Ostavite ove namirnice najmanje dva sata nakon uzimanja antibiotika i šest sati pre sledeće doze.

Članak se nastavlja posle reklama

Hrana sa visokim sadržajem kiseline:  Citrusno voće i sokovi poput narandže i grejpfruta, soda, čokolada i proizvodi od paradajza imaju visok sadržaj kiseline, što može smanjiti količinu leka koja se apsorbuje u vaš sistem za određene antibiotike. Ostavite ove namirnice najmanje dva sata nakon uzimanja antibiotika i šest sati pre sledeće doze.

Kofein: Pojedini antibiotici mogu povećati efekte kofeina – i to ne na dobar način. Antibiotici mogu sprečiti vaše telo da metaboliše kofein tako da on duže ostaje u vašem sistemu. Jutarnja šolja kafe može dovesti do povećanja diuretičkih efekata kofeina, treme tokom dana i neprospavane noći. Držite se napitaka bez kofeina dok uzimate antibiotike, uključujući dosta vode da ostanete hidrirani.

Alkohol: Konzumiranje alkohola tokom uzimanja određenih antibiotika može izazvati jaku mučninu i povraćanje, glavobolju i druge neželjene efekte.

Multivitamini i antacidi: Ovi proizvodi mogu da sadrže minerale – prvenstveno magnezijum, kalcijum, aluminijum, gvožđe ili cink – koji se vezuju za antibiotik i sprečavaju ga da deluje. Možete da uzimate multivitamine i antacide pod uslovom da ih razmaknete najmanje dva sata nakon uzimanja antibiotika i šest sati pre sledeće doze.

Članak se nastavlja posle reklama

dragana991 / gettyimages.com