Napravite domaće ulje za sunčanje za lep bronzani ten

by | 12.06.2024
Napravite domaće ulje za sunčanje za lep bronzani ten

Ukoliko želite da tokom dobijete lep bronzani ten, možemo vam pomoći. Donosimo vam domači recept za uljanu mešavinu koja neguje i hrani kožu. 

Ova prirodna ulja neguju i blago štite moju kožu bez blokiranja vitamina D. Za razliku od mnogih krema za sunčanje. Otrkivamo vam kako se pravi ova uljana mešavina.

Da li želite da imate bronzani ten?

Ova uljna mešavina nije krema za sunčanje, već blagi recept za zaštitu od sunca. Važno je da testirate sa malim količinama vremena na suncu da biste pronašli šta najbolje odgovara vašem telu i tipu kože.

Članak se nastavlja posle reklama

Naravno, važe sva uobičajena odricanja od odgovornosti: opekotine od sunca nikada nisu zdrave i treba ih apsolutno izbegavati. Ne bi trebalo da provodite duge periode na suncu, posebno ako imate veoma osetljivu kožu.

Ako ne možete da pocrnite, ovaj recept vam neće magično pomoći da dobijete brozani ten. Proverite sa dermatologom ako niste sigurni u vezi sa bilo kojim od ovih sastojaka ili želite da znate da li je ovaj recept posebno dobar za vašu kožu.

Članak se nastavlja posle reklama

Pojedina ulja u ovom receptu imaju blagu SPF zaštitu, ali zato imaju i druge prednosti za kožu tako što je štite i neguju od isušivanja i pomažu u proizviodnji vitamina D. Važno je napomenuti da ovo nije zamena za redovnu kremu za sunčanje. Okrićemo vam lakovita svojstva ovih ulja i na koji način utiču na kožu.

Članak se nastavlja posle reklama

Uljna mešavina za bronzani ten

Maslinovo ulje: Sadrži oleinsku kiselinu koja podržava čistiju kožu i fitosterole koji privlače vlagu. Pomaže u popravljanju oštećenja od sunca i umiruje suvu kožu. Takođe ima visok nivo skvalena koji štiti naše ćelije kože i ima svojstva protiv starenja. Maslinovo ulje se tradicionalno koristi u mediteranskim zemljama kao prirodni zaštitnik kože za tamni ten.

Ulje avokada: Bogato vitaminima A, B i E, proteinima i aminokiselinama. Povećava kolagen kože. Ulje avokada je takođe bogato karotenoidima koji štite od UV zračenja koji pomažu u zaštiti od oštećenja od sunca.

Ulje semena šargarepe: Sa visokim sadržajem vitamina A beta-karotena i vitamina E za zaštitu od UV zraka. Ovo NIJE isto što i macerirano ulje korena šargarepe (koje je narandžasto) ili eterično ulje semena šargarepe. Hladno ceđeno ulje semena šargarepe je prirodno tamnozelene boje i više liči na maslinovo ulje.

Ulje semenki maline: Sa visokim sadržajem antioksidativnih vitamina E i A. Malina je takođe lakše ulje koje se ne oseća masno kada se nanese.

Članak se nastavlja posle reklama

Dodavanje esencijalnih ulja: U ovu mešavinu se dodaju esencijalna ulja lavande i sandalovine zbog njihovih prednosti i mirisa na koži.  Možete koristiti različita eterična ulja ili ih potpuno izostaviti ako želite. Ako ih zamenite drugim esencijalnim uljem, zaista je važno da ne koristite fototoksična! Određena esencijalna ulja poput bergamota i hladno ceđenog limete i limuna mogu izazvati jako opekotine kože ako se koriste pre izlaganja suncu.

Recept

Sastojci:

Članak se nastavlja posle reklama
  • ¼ šolje maslinovog ulja
  • 2 kašike ulja avokada
  • ½ kašičice ulja semena crvene maline
  • ½ kašičice ulja od semena šargarepe
  • 10 kapi eteričnog ulja sandalovine (opciono)
  • 10 kapi esencijalnog ulja lavande (opciono)
  • 1 kašičica bronzanog liskuna u prahu (opciono)

Pomešajte sva ulja i čuvajte u staklenoj posudi tamne boje. Ako odlučite da kokosovo ulje zamenite maslinovim, čuvajte ga u tegli, jer neće raditi sa pumpom.

stockbusters / gettyimages.com