URASLI NOKAT: KAKO DA SE REŠITE MUKA

by | 10.07.2023

Otkrivamo vam šest kućnih lekova koji će vam pomoći da rešite problem

URASLI NOKAT: KAKO DA SE REŠITE MUKA  

Kada uglovi nokta na nogama urastu u kožu pored njega, onda je urasli nokat u pitanju. Vremenom se mogu pogoršati i stoga ih je potrebno lečiti. U nastavku je lista rešenja koja mogu pomoći u ublažavanju bola.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Urasli nokat: Šta ga uzrokuje?

Uglavnom je u pitanju nekoliko razloga: nepravilno sečenje noktiju na nogama, nošenje neudobne obuće, povrede na nogama ili noktima, loša higijena stopala i genetika.

Članak se nastavlja posle reklama

Simptomi uraslih noktiju variraju i mogu biti blagi do teški, u zavisnosti od njihovog stadijuma. Rani simptomi uključuju: nežna koža oko uraslog nokta, bol nakon pritiska na nokat, nakupljanje tečnosti oko nokta. Ukoliko se sitacija zakompluke dolazi do krvarenja, gnoja i pojave izrsline.

Članak se nastavlja posle reklama

Kako da se rešite uraslog nokta pomoću kućne apoteke

Napomena: Obavezno očistite zahvaćeni nožni prst antiseptičkim, antimikrobnim, antibakterijskim ili antifungalnim sredstvom za čišćenje pre upotrebe bilo kog od domaćih lekova navedenih u nastavku. Da biste sterilisali i ublažili bol, možete n koji minut potopiti noge u toplu kupku.

1. Esencijalno ulje čajevca

Kap esencijlanog ulja razblažite s kašičicom kokosovog ili bademovog ulja. Vrhovima prstiju nežno nanestite ulje na zahvaćeno područje. Uradite ovo dva puta dnevno.

Ulje čajevca je snažan antiseptik i može pomoći u sprečavanju dalje infekcije uraslog nokta. Takođe ima antibakterijska i antifungalna svojstva koja mogu inhibirati rast bakterija i gljivica na inficiranom noktu na nozi.

2. Soda bikarbona

Pola kašičice sode bikarbone pomešajte s nekoliko kapi vode i mešaje dok ne dobijete pasu. Nanesite je na očišćen nokat i kožu oko njega. Previjte sterilnom gazom. Radite ovo jednom do dva puta dnevno. Soda bikarbona ima prirodna antiseptička i dezinfekciona svojstva koja štite nokat od infekcije. Takođe ima antibakterijska i antifungalna svojstva.

Članak se nastavlja posle reklama

3. Gorka so

Sipajte kašičicu gorke sole u lavor s toplom vodom. Potopite vode na 15 do 20 minuta.

Radite ovo dva puta dnevno.
Gorka so ima visok sadržaj magnezijuma koji pomaže u borbi protiv upale i pruža olakšanje od bola i otoka u zahvaćenom području.

Članak se nastavlja posle reklama

4. Kokosovo ulje

Uzmite veliku količinu devičanskog kokosovog ulja i nanesite na urastao nokat i kožu oko njega. Nanesite kokosovo ulje dva puta dnevno. Kokosovo ulje ima širok spektar lekovitih prednosti zbog prisustva određenih masnih kiselina srednjeg lanca poput laurinske i kaprilne kiseline. Ove masne kiseline daju antifungalna, analgetska i antiinflamatorna svojstva što pomaže u uklanjanju bolova.

5. Jabukovo sirće

Uzmite vatu i umočite je u malo jabukovog sirćeta. Nanesite natopljenu vatu direktno na zaraženi nokat. Ovaj tretman treba da radite dva puta dnevno. Jabukovo sirće može biti vaš najbolji izbor da se rešite uraslih noktiju. Njegova moćna antiinflamatorna svojstva mogu pomoći u smanjenju bolova i upale, a antimikrobna svojstva mogu zaštititi urastao nokat od bakterijskih ili gljivičnih infekcija.

6. Beli luk

Zgnječite dva čena belog luka i nanesite ga na zaraženi nokat i okolno tkivo. Pokrijte ga sterilnom gazom gazom i ostavite da deluje preko noći. Radite ovo jednom dnevno pre spavanja.

Beli luk sadrži komponentu zvanu alicin koja pokazuje antimikrobna svojstva, koja mogu zaštititi urasli nokat od dalje infekcije i oštećenja. Beli luk takođe ima antiinflamatorna svojstva koja mogu pomoći u ubrzavanju oporavka.

Foto: thodonal / gettyimages.com