ZAŠTO SPORTISTI LEPE TRAKE NA RAMENA, RUKE, NOGE…

by | 22.09.2021

Kineziološke trake delo su japanskog kiropraktičara dr Kenza Kase

 

Kineziološke trake pravi su hit među sportistima širom sveta. Kako se popularno zove tejping, postao je obavezan deo života sportista, a trake se već uveliko nalaze u svakoj sportskoj torbi.
Iako mu je prvenstvena primena sprečavanje i lečenje sportskih provreda, tejping se  koristi  i kod drugih stanja. Razvio ga je japanski japanski kiropraktičar dr Kenzo Kase 1970-ih godina, sa namerom da ublaži bol i poboljša zarastanje u mekim tkivima. Primena je pokazala da tejping pomaže, osim kod sportskih povreda, i kod umora, bola u mišićima, edema, a dobar je i za limfna drenažu i bolju prokrvljenost.

Kako se primenjuje?

Traka se razvuče za 12-25 posto, i tako rastegnuta zalepi na kožu. Karakteriše je velika elastičnost do čak 120-140 posto od prvobitne dužine. Nakon lepljenja, sama se povuče prema originalnoj, nerastegljenoj dužini. Proizvođači tvrde da traka oponaša fizičke osobine kože jer je iste težine i debljine kao epidermis, a ima i elastična svojstva kao koža. Pravi se od polimernog materijala obmotanog sa 100% pamučnim vlaknima, što omogućava isparavanje vlage. Lepak se aktivira toplotom. Traka je vodootporna i može se nositi tokom vežbanja, tuširanja, čak i plivanja. Brzo se suši i retko izaziva iritaciju kože,  uklanja se ispiranjem toplom vodom i sapunom kako bi se uklonio sav lepak. Pravilno primenjena, stajaće na koži 3-5 dana.