ZAŠTO JE LEBLEBIJA BOLJA OD MESA

by | 29.01.2022

Falafel ima više gvožđa od šnicle

Dan možete da započnete i završite ovom moćnom biljkom, a može se spremiti isto kao i pasulj. Kako god odlučite
da je jedete, nećete pogrešiti, s obzirom koliko je zdrava
Leblebija (Cicer arietinum) je vrsta biljke iz familije boba i potiče sa Bliskog istoka. Postoje dve sorte leblebije, a to su desi i kabuli. Sortu desi karakteriše sitnije zrno, tamnobraon boje, dok kabuli ima krupnije zrno svetlobraon nijanse. Veoma se lako nalazi, a u ponečem je hranljivija čak i od spanaća.

Najpopularniji specijaliteti – falafel i humus
NJeno seme je slično semenu soje ili sušenom zrnu graška. Svetlosmeđe je boje, a koristi se kao varivo ili kao dodatak ostalom povrću za pripremanje jela. Nedozrelo seme ljušti se iz mahuna i priprema kao mlad pasulj ili grašak. U istočnim zemljama leblebiju melju u brašno i od njega peku izvrsna peciva, ili je u određenoj razmeri mešaju sa pšeničnim brašnom i peku poseban i vrlo tražen hleb. Najpopularniji orijentalni specijaliteti od leblebije su izuzetno ukusni i zdravi -falafel i humus.
Biohemijski sastav leblebije sličan je ostalim mahunarkama. Osušeno zrno sadrži 17,4-23,3% belančevina, 53,5-63,6% ugljenih hidrata, 4,1-5,5% biljnog ulja 3,3-5,5% celuloze i 3,2-3,4% mineralnih materija. Mlade mahune leblebije nisu preporučljive za jelo, jer vegetativna masa ima visok sadržaj jabučne i oksalne kiseline, što može izazvati ozbiljne poremećaje u organizmu. Leblebija je veoma dobar izvor gvožđa, čak i kuvana sadrži dvostruko više gvožđa od iste količine mesa. Količina kalcijuma u leblebiji je takođe visoka, a bogate su i belančevinama.

Najnovija istraživanja su pokazala da je i lišće leblebije veoma korisno, jer osim vitamina sadrži i značajnu količinu nekih minerala, pa tako može da bude u rangu kupusa i spanaća. Sadržaj kalcijuma, magnezijuma i kalijuma u lišću leblebije veći je nego u spanaću i kupusu, dok je količina gvožđa, cinka i bakra približno jednaka.

Porcija kuvane leblebije od jedne šolje obezbeđuje više od 80% dnevne vrednosti mangana, minerala koji je telu potreban da stvara energiju. Mangan štiti ćelije, pomaže zgrušavanje krvi i jača imunitet. Ista količina leblebije sadrži i 70% dnevne potrebe za folatom, koji pomaže u stvaranju DNK, zatim 26% dnevne potrebe za gvožđem, 20% dnevne potrebe za magnezijumom, 14% za kalijumom i 17% za cinkom, koji jača imunitet.

Upotreba leblebije i drugih mahunarki smanjuje rizik od dijabetesa tip 2, srčanih bolesti i gojaznosti i povećava dobre crevne bakterije, koje podržavaju zdravo varenje. Leblebija je korisna i van ishrane. Mahunarke, uključujući i leblebiju, izuzetno su ekološki podesne. Pored toga što su pogodne za sušne predele i otporne na mraz, mahunarke obogaćuju zemljište na kome rastu, što smanjuje potrebu za korišćenjem hemijskih đubriva

Leblebije, kao i slične mahunarke, mogu u početku da izazovu gasove, ali će se organizam vremenom prilagoditi. Već posle tri do četiri nedelje osećaj nadutosti i gasova prestaje.