VRSTE SOLI I KAKO IH KORISTITI

by | 02.10.2021

Morska je najzdravija, himalajska najčistija, a kalijumova se nalazi u povrću

Pre nego što posegnete za slanikom, pročitajte kakve sve vrste soli postoje. Tako ćete znati da izaberete pravu.

Kamena (rafinirana) so
Dobija se iz iz rudnika soli. Ovi „rudnici“ su podzemne lokacije na kojima se ranije nataložila so, a to su regioni koje je nekada pokrivalo more ili izuzetno slano jezero. Kamena so je sive boje. Od nje nastaje rafinirana kao najčešće korišćena so.  Nastaje izdvajanjem natrijum-hlorida iz kamene soli koja nije dovoljno čista da bi bila jestiva. Tokom ovog procesa se otkloni sav neželjeni sadržaj, pa je rafinirana so jedna od najčistijih vrsta soli, ali ima i najmanje minerala jer bivaju uklonjeni prilikom prerade. Pretežno je bele boje.
Iako je najčešće oslovljamo sa „kuhinjska so“, ova so je češće upotrebljivana i značajnija je za industriju. Koristi se u proizvodnji i obradi papira, kao dodatak bojama za tkanine i platna i u proizvodnji sapuna i deterdženata.
Preveliko konzumiranje ove soli dovodi do žeđi i zadržavanja vode. Natrijumova so je otrovna za odrasle u dozi 12,357 g/kg dnevno.

Morska so
Morska so se dobija iz morske vode u solanama, tako što se u proleće morska voda pusti u posebno dizajnirane bazene. Tokom proleća i leta voda ispari i na dnu ostaje so. U jesen se kupi u procesu koji se zove berba soli.
Morska so se smatra najukusnijom i najzdravijom vrstom soli. Bogata je mineralima i jodom koji su neophodni ljudskom organizmu.
Morska so je jako korisna za razmenu materija, srce i bubrege, kao i za čišćenje ćelija i za kožu. Kupka sa morskom solju (uz dodatak nekih eteričnih ulja i kamilice, jasmine ili lavande) pomaže kod kožnih bolesti, neurodermatitisa, reume.

Himalajska so
Zovu je još i “belo zlato”, jer se smatra za najčistiju na svetu. Himalajska so je roze boje i u obliku je kristala. Pomaže u regulisanju i snižavanju krvnog pritiska i šećera u krvi. Ima blagotvorno dejstvo na nervni sistem. Pozitivne strane himalajske soli su neprocenjive.

Braon so
Braon so je bogata antioksidantima. Preporučuje se osobama sa hipertenzijom i arterosklerozom, kao i u slučajevima moždanog udara i infarkta.

Kalijumova so
Nalazi se u mnogim vrstama povrća kao prirodan sastojak. Kalijumova so koristi se u kombinaciji dijetetske soli zajedno sa natrijumovom, u cilju sinhronizacije balansa vode u ljudskom organizmu. Preporučuje se da se ne koristi sama, jer njeno samostalno konzumiranje može da dovede do stanja opasnih po zdravlje: gubitka vode, velikih grčeva u mišićima i infarkta.

Jodirana so
Jodirana so se koristi kada u organizmu postoji deficit joda. To može da se dogodi kod nedovoljnog unosa joda sa hranom (tj. hranom dobijenom iz zemljišta siromašnog jodom) ili usled radioaktivnog zagađenja. Nedostatak joda utiče ina funkciju štitne žlezde. Sve jestive soli na našem tržištu su jodirane.