SINDROM KUBITALNOG TUNELA: KAKO DA UBLAŽITE BOLOVE

by | 17.07.2023

Bolove koji se javljaju zbog uklještenja ulnarnog nerva možete da ublažite prirodnim putem

SINDROM KUBITALNOG TUNELA: KAKO DA UBLAŽITE BOLOVE  

Sindrom kubitalnog tunela se sve više javlja najčešće zbog dugotrajnog rada na računaru. Najčešći razglog je neprestano ponavljanje samo određenih pokreta rukom kao na primer zbog korišćenja miša.

Sindrom kubitalnog tunela: Posledica savremenog načina života

Neobjašnjivi bol koji „seva“ od lakta do malog prsta kada pokušate da podignete čak i male predmete može ukazivati na sindrom kubitalnog tunela. Često je uzrokovano uklještenjem ulnarnog nerva. Lečenje sindroma kubitalnog tunela uglavnom uključuje ograničenja kretanja kako bi se izbegao bol. Ali, postoje i neki prirodni načini koji mogu da pomognu.

Šta je sindrom kubitalnog tunela?

Sindrom kubitalnog tunela je medicinsko stanje koje može izazvati utrnulost ili peckanje u prstima, bol u podlaktici ili čak slabost u ruci. Takođe se naziva ulnarna neuropatija, a izazvano je uklještenjem ili istezanjem ulnarnog nerva. Ulnarni nerv se nalazi u kubitalnom tunelu koji prolazi duž unutrašnje strane lakta. Ovaj nerv stimuliše mišiće šake i omogućava joj savijanje i kretanje.

Olakšajte bolove prirodnim putem

Otkrivamo vam nekoliko načina koji mogu da vam donesu olakšanje:

Masaža

Hipertonus mišića je jedan od uzroka ovog stanja, pa stoga samostalna ili profesionalna masaža unutrašnjih tricepsa može pomoći.

Tople ili hladne obloge

Oblog nanesite ga na zahvaćeno područje i ostavite da stoji 10 minuta. Radite ovo više puta dnevno.

Hladne obloge mogu da vam smanje bolove, dok tople obloge pospešuju cirkulaciju u zahvaćenom području, ublažava bol i ubrzava oporavak. Ako koristite gelove ili masti s efektom hlađenja onda praktikujte hladne obloge.

Esencijalna ulja

Pepermint

Dve kapi esencijalnog ulja razblažite u dve kašičice kokosovog ulja. Nežno umasirajte na zahvaćeno područje i ostavite da ga koža upije. Radite ovo dva do tri puta dnevno dok ne primetite poboljšanje. Mentol je aktivna komponenta esencijalnog ulja peperminta, ima analgetička i antiinflamatorna svojstva.

Lavnda

Dve kapi esencijalnog ulja od lavande razblažite s dve kašičice kokosovog ulja. Nežno umasirajte i ostavite da ga koža upije. Radite ovo dva do tri puta dnevno.

Ulje lavande poseduje analgetička i antiinflamatorna svojstva koja pomažu u smanjenju bola, kao i bolova povezanih sa sindromom kubitalnog tunela.

Vitamini

Vitamini B6 i C mogu pomoći u ublažavanju simptoma sindroma kubitalnog tunela. Suplementacija ovim vitaminima je pokazala pozitivan uticaj na one koji pate od sindroma karpalnog tunela, koji je sličan sindromu kubitalnog tunela.

Međutim, preporučuje se da se konsultujete sa lekarom pre uzimanja bilo kakvih dodatnih suplemenata.

Foto: stefanamer / gettyimages.com