PRIRODNA OBLOGA PROTIV ARTRITISA, REUME, IŠIJASA…

by | 29.10.2021

Krompir, luk i lan ublažavaju upale i bolna stanja na  zglobovima, kukovima, kolenima…

Nemačko-američki „otac“ sirove ishrane i autor knjige Živeti bez bolesti, Ernst Gunter, svojevremeno je objavio zanimljiv recept za lečenje artritisa, gihta, išijasa, reume i ostalih upalnih i bolnih stanja na zglobovima, kukovima, prstima ruku i nogu, kolenima i bolnoj peti (trn u peti).
Postupak izrade obloga:
Potrebni su:
– krompir (tri krompira srednje veličine)
– crveni luk (glavica srednje veličine)
– seme lana (supena kašika)
Priprema:
Potopite punu supenu kašiku semenki lana u 2-3 dl vode. Kuvajte desetak minuta dok semenke lana ne naprave skrobastu smesu.
Istovremeno operite sav krompir i izrendajte ga zajedno sa korom. Izribajte i srednju glavicu crvenog luka. Kada se voda sa lanenim semenom ohladi dodajte luk i krompir i sve dobro izmešajte. Iscedite višak tečnosti iz smese.
Primena:
Ukoliko se radi o problemima na prstima ruku ili nogu, odnosno peti, smesu stavite u stare rukavice ili čarapu obucite na ruke ili noge i preko navucite najlonske kese koje ćete vezati tako da višak tečnosti ne može da iscuri.
Na druge delove tela kao što su kukovi, kičma, rebra, kolena i dr. smesu zamotajte prvo u gazu pa položite na obolelo mesto, a nakon toga celo područje obmotajte  zavojem ili providnom folijom za domaćinstvo koja će je držati pripijenu.
Ove obloge potrebno je držati tokom noći, ujutro baciti, a mesta oprati sapunom i vodom.
Ukoliko su mesta vidna, a luk vam eventualno iritira kožu, odnosno pravi crvenilo, kožu prvo možete namazati nekom jako masnom kremom ili maslinovim uljem ili možete pojačati sloj gaze na smesi.
Istovremeno sa korišćenjem ovih obloga spolja potrebno je redovno svakodnevno koristiti laneno ulje koje će delovati iznutra. Proceduru ponavljate kada god možete sve dok ova masa ne „izvuče“ oboljenje iz tela.