POVEĆAJTE NIVO HORMONA SREĆE

by | 26.04.2022

Formula za sreću: prava hrana + 5-HTP

 

Serotonin je hormon radosti i glavni čuvar našeg dobrog raspoloženja. U stresnim situacijama njegov nivo naglo opada, što povećava anksioznost, a može izazvati i depresiju. Veoma je lako podići nivo serotonina određenim namirnicama, a pet najboljih vam otkrivamo u nastavku.

Mlečni proizvodi

Mleko bogato kalcijumom, posebno toplo zaista ublažava stres, stabilizuje raspoloženje, pa čak i smanjuje simptome PMS-a. A minerali sadržani u mlečnim proizvodima, uključujući magnezijum, kalcijum, kalijum i fosfor, normalizuju funkcionisanje nervnog sistema. Nisu bez razloga roditelji davali čašu toplog mleka pre spavanja da malo umire detetov organizam i da ga pripreme za san.

Tamna čokolada

Komadić crne čokolade oslobađa endorfine i povećava nivo serotonina. Nedavne studije pokazuju da oni koji jedu čokoladu imaju značajno niže nivoe hormona stresa od drugih. Preporučljivo je jesti nekoliko komadića crne čokolade dnevno.

Banane

Ovo voće sadrži triptofan, koji u kombinaciji sa vitaminom B6 povećava nivo serotonina. Pored toga, visok sadržaj ugljenih hidrata u bananama daje vam energiju i poboljšava raspoloženje, pomažu u lečenju nesanice, anksioznosti i depresije.

Sočivo

Kao i banane, sočivo je bogato ugljenim hidratima, koji podstiču proizvodnju serotonina. Kao rezultat, anksioznost nestaje. Ovaj proizvod takođe stabilizuje nivo šećera u krvi, sprečavajući promene raspoloženja, dok gvožđe daje telu energiju. Vredi pokušati – pola šolje sočiva može biti  prilog jelu ili dodatak u supi. 

Riba

Nezasićene masne kiseline omega 3-6 stimulišu nervni sistem, a jedan od njihovih glavnih izvora je riba. Pomaže u smanjenju nivoa kortizola i adrenalina, a takođe značajno smanjuje rizik od napada panike. Pored toga, riba je bogata vitaminima B, jodom, fosforom, vitaminima A i E, koji blagotvorno deluju na mozak i nervni sistem. Supstance sadržane u ribi stimulišu proizvodnju triptofana, koji, zauzvrat, stimuliše proizvodnju serotonina.

U prodavnicama Biljnog centra Magično bilje možete nabaviti i 5-HTP, kanadski biljni suplement vrhunskog kvaliteta, koji doprinosi mentalnoj ravnoteži, brzo podiže nivo energije i dobrog raspoloženja, potiskuje osećaj gladi, ublažava strahove, otklanja posledice stresa, vraća samopouzdanje i zdrav san.

Više o preparatu 5HTP pročitajte ovde.