OHLADITE SOBU BILJKAMA

by | 19.08.2022

Sobno bilje koje stvara atmosferu kao klima-uređaj

 

Nepodnošljivo je vruće, pa jurimo kući da u sopstvenom prostoru napravimo prohladnu atmosferu. Ako nemamo klima-uređaj, problem se komplikuje, zato su neke sobne biljke zeleni spas.

Prema rezultatima istraživanja NASA Earth Science, biljke su poznate po tome što pomoću fotosinteze ne hlade samo sebe već i okolinu.

Bendžamin

Malo sobno stablo ima puno lišća kroz koje ispušta vlagu u sobu. Stablo s grmolikom krošnjom poslužiće kao krošnja ostalim biljkama. Naime, kad biljke grupišete, pomažu jedna drugoj u stvaranju vlastitog ekosistema i poboljšanju vlažnosti. Nemojte zaboraviti da ih zalivate redovno kako bi učinak hlađenja bio optimalan.

Fikus gumijevac

Što je veća vlažnost u sobi, temperatura je niža. Poznato je da gumijevac nadoknađuje sadržaj vode u vazduhu. U osnovi, što više lišća ima drveće, to je učinak veći. Uvek održavajte tlo ravnomerno vlažnim (ne zalivajte prekomerno!). I ne izlažite ga direktnoj sunčevoj svetlosti.

Aglaonema

Ova biljka ne samo da hladi vazduh već ga i pročišćava. Posebno se preporučuje u spavaćoj sobi. Aglaonema je vrlo jednostavna za negu i zahteva malo vode i svetlosti.

Sobna palma

Ne samo da osigurava nižu temperaturu već vam pruža i osećaj egzotike. Zeleni listovi palme imaju uske otvore koji apsorbuju ugljien-dioksid i ispuštaju kiseonik. Što je površina lista veća, može proizvesti više kiseonika. Savet je da uz normalno zalivanje lišće redovno prskate vodom.

Sanseverija

Ne samo da ispušta vlagu i kiseonik u vazduh, nego uklanja i nečistoće. Voli sunce i zato sjajno izgleda na prozorskoj dasci – gde sprečava ulazak toplih sunčevih zraka u prostoriju.

Aloe vera

Ova veoma lekovita biljka neće vam dobro doći samo ako dobijete opekotine od sunca već je njeno uzgajanje dobro i za hlađenje temperature vazduha i uklanjanje formaldehida. Držite je na indirektnoj svetlosti, i to osam do deset sati dnevno. Stavite je u zemljište za kaktuse u saksiju sa drenažom, a zalivajte je tek kad se zemlja dobro osuši.