Narodni lekovi za masno tkivo: Oslobodite se lipoma na prirodan način

by | 11.06.2024
Narodni lekovi za masno tkivo: Oslobodite se lipoma na prirodan način

Ako vam lipom pravi problem, možemo da vam pomognemo. Donosimo vam narodne lekove za masno tkivo. Pored toga, objasnićemo vam zašto se javlja i kako ishrana može da utiče. 

Masno tkivo ili lipom je okrugla ili ovalna masa tkiva koja se razvija ispod kože. Ima sadržaj masti i glatko klizi kada se dodirne, retko izazivajući nelagodnost. Lipomi se mogu formirati u bilo kom delu tela, iako su leđa, trup (torzo), ruke, ramena i vrat najčešći delovi. Radi svoje sigurnosti, važno je a ih pregleda lekar.

Da li pomažu domaći lekovi za masno tkivo?

Masno tkivo se razvijaju sporo i oni su tumori mekog tkiva koji obično nisu kancerogeni. U retkim slučajevima, lipomi se mogu pretvoriti u kancerozni sarkom. Većina lipoma zahteva lečenje u nekom trenutku. Ako vam smeta lipom, možete se obratiti lekaru i operisati ga.

Lipomi obično nisu neprijatni, iako mogu smetati ako guraju nerv ili se formiraju u blizini zgloba. Mnoge osobe sa lipomima ne doživljavaju nikakve simptome. Lipomi su obično inkapsulirani i ne šire se na okolna tkiva. Ovo su neke karakteristike lipoma:

Bezbolni: Neki lipomi mogu izazvati iritaciju ili nelagodnost zbog svoje lokacije, debljine i prisustva krvnih sudova.
Okruglog ili ovalnog oblika: Gumaste masne grudvice su uglavnom simetrične.
Pokretne: Nalaze se odmah ispod epiderme i klize kada se dodirnu.
Manje od 5 cm u prečniku: Lipomi mogu narasti do širine više od 6 inča u nekim situacijama.

Narodni lekovi za masno tkivo

Uprkos nedostatku kliničkih dokaza koji bi podržali tvrdnje ljudi da su kućni tretmani za lipome korisni, travari veruju da bi određene biljke i komponente na bazi biljaka mogle biti od pomoći ljudima sa ovim stanjem.

Prirodna ulja kao što su ulje od lanenog semena može da bude korisno. Omega-3 i omega-6 masne kiseline se nalaze u lanenom ulju i blagotvorne su protiv zapaljenja koje stvaraju lipomi. Ovo ulje možete da kombinujete sa drugim sastojcima za pravljenje leka pprotiv lipoma.

Pasta od crnog bibera

Crni biber je element koji se popularno koristi za kontrolu težine. Kao rezultat toga, smatra se da je to efikasna prirodna terapija za masno tkivo. Uzmite jednu kašičicu crnog bibera, jednu kašičicu lanenog ulja i napravite pastu koju ćete naneti direktno na lipom.

Pasta od kurkume

Da biste napravili mast za lipoma, pomešajte kurkumu sa lanenim uljem. Sve ove supstance imaju antiinflamatorne i terapeutske osobine. Pripremite pastu i nanesite je na grudvicu. Pokrijte ga krpom kako ne biste zaprljali odeću.

Ulje sa žalfijom

Takođe možete kombinovati 1/2 kašičice sušene žalfije sa 2-3 kašičice lanenog semena. Ostavite da prenoći, pa ovim uljem mažite lipom.

Kako ishrana može da pomogne?

Sveže voće i povrće sadrže antioksidante koji pomažu u smanjenju nivoa masti u krvi. Birajte voće i povrće jarkih boja jer sadrže najviše antioksidanata. Takođe, jedite ribu i orašaste plodove jer sadrže zdrave omega-3 masti i visokokvalitetne proteine.

Ograničite potrošnju crvenog mesa i uverite se da ne sadrži hemikalije i steroide. Umesto crvenog mesa, istražite opcije kao što su nemasna piletina, tofu i pasulj, koji su podjednako bogati proteinima. Pređite na više prirodnih proizvoda kako biste ograničili unos zagađivača i hemikalija. Držite unos alkohola i pušenje na minimalnom nivou, jer to može imati neželjene efekte.

Kada potražiti stručnu pomoć?

Obratite se svom lekaru ako primetite izrasline na koži, kvržicu ili čvor ispod kože. Od ključne je važnosti da se pregledate i isključite sve opasne bolesti poput liposarkoma (vrsta raka).

Ako imate masno tkivo i osetite bilo kakve simptome, kao što je akutna nelagodnost, odmah se obratite lekaru. U slučaju da se vaš lipom brzo razvija (tokom nedelja), oseća se čvrstim ili se ne pomera tako lako kada se dodirne, morate potražiti medicinsku pomoć. Vaš lekar će fizički pregledati lipom kako bi odredio pravi tretman za njega.

taniche / gettyimages.com

Možda će vas zanimati