MATIČNI MLEČ – KRALJEVSKA SUPERHRANA

by | 05.11.2021

Preporučuje se za jačanje imunog sistema, kao stimulator bazalnog metabolizma i za normalizaciju rada nervnog sistema

 

Faktor koji odlučuje o dugovečnosti, plodnosti, i reproduktivnom razvoju, kao i podeli pčelinjeg društva je matični mleč. Supstancu kojom se hrane larve svih članova  proizvod je mlečnih žlezda mladih pčela između šestog i dvanaestog dana života.

Ta visokokoncentrovana hrana, koja za pčele ima isti značaj kao mleko za mladunce sisara, nije korisna samo u ishrani tih insekata. Sadrži impozantne količine proteina, masti, šećera, vitamina, hormona, enzima, minerala, ali i specifičnih materija koje se ponašaju kao biokatalizatori u procesu regeneracije u ljudskom telu. Zbog toga zadovoljava kriterijume i najzahtevnijih nutricionista.

Zahvaljujući izuzetno složenom i, još neotkrivenom u potpunosti, biohemijskom sastavu mleča, njegova zvanična primena u terapiji ljudi počela je tek 1922. godine u Francuskoj.

Biohemijski sastav tog pčelinjeg proizvoda odgovara fiziološkim normama koje se preporučuju u ishrani čoveka, kako po vrsti sastojaka, tako i po neophodnim dnevnim količinama hranljivih i zaštitnih materija, i to u odnosima u kojima se nalaze u ćelijama organizma.

Mleč se sastoji od 65 do 70 odsto vode, između 10 i 18 odsto belančevina, od 9 do 15 odsto šećera, do sedam odsto masti kao i mineralne materije.

Naučnim eksperimentima potvrđena je sposobnost matičnog mleča da regeneriše ćelije organizma, ali je i dalje nedovoljno zastupljen u svakodnevnoj ishrani ljudi.

Primenjuje se u medicini za lečenje bolesti i stanja za koja su karakteristična kompleksnija oštećenja regenerativnih sposobnosti  organizma.

Preporučuje se za jačanje imunog sistema, kao stimulator bazalnog metabolizma i za normalizaciju rada nervnog sistema.

U kozmetici se koriste za izradu aerosolnih preparata i kozmetičkih maski.

Matični mleč je u prirodnom stanju supstanca mlečno bele boje, gusta poput krema, specifičnog mirisa i nakiselog ukusa.

Pčele radilice i trutovi dobijaju mleč samo prva tri dana života, dok se matica njime hrani tokom čitavog života.

To je osnovni razlog što se dužina života pčele radilice kreće između 30 i 40 dana u sezoni, dok matica može da doživi i šest godina, što je i do 72 puta više.

Dok se hrane mlečom, larve pčela dostižu maksimalan razvoj, težina im se uvećava oko 250 puta.

Matica dostiže zrelost pet dana ranije nego pčela radilica i kada je potpuno razvijena, njena masa  dvostruko je veća nego kod radilice.

Osim bržeg rasta i uticaja na stepen razvijenosti u odnosu na radilicu, mleč matici omogućava zadivljujuće mogućnosti plodnosti i produktivnosti.

 U ljudskoj ishrani mleč je nedovoljno zastupljen i pored dokazanog blagotvornog dejstva u regeneraciji ćelija.

Izložen dejstvu svetlosti, vazduha i temperature mleč menja boju i gubi energetsku, zaštitnu i hranljivu vrednost.

Zato se mora čuvati u staklenim posudama, hermetički zatvorenim, na temperaturi od 10 do 18 stepeni i to, prema tvrdnjama nekih stručnjaka, ne duže od 48 sati.

Postupkom liofilizacije, omogućena je najefikasnija zaštita bioloških osobina mleča.

Tokom procesa iz mleča  izdvaja se voda i sprečava kvarenje i gubitak vrednosti, a dobija se i trostruko jača „superhrana”.

Kompanija Happy Valley najveći  je proizvođač matičnog mleča na Novom Zelandu i proizvodi najčistiji Matični mleč na svetu.

Ovaj proizvod se zbog svog hemijskog sastava smatra eliksirom mladosti, izuzetan je biostimulator, imunomodulator, regenerator.

Naučno je dokazano da reguliše nivo holesterola i triglicerida, ima antimikrobnu i antivirusnu moć.

U biljnim centrima Magično bilje možete kupiti ili naručiti na kućnu adresu 100% čist novozelandski med kompanije Happy Valley sa 5g svežeg matičnog mleča u svakoj teglici.

U Magičnom bilju, takođe, možete nabaviti i Matični mleč u medu domaće proizvodnje Krnjevac.

Matični mleč u medu se koristi tako što se dva puta dnevno uzima po jedna kašičica, pre jela, a med treba zadržati u ustima što duže.