LIČNO ISTKUSTVO: ZDRAVA ISHRANA POMOGLA MI JE PODJEDNAKO KAO I LEKARI

by | 26.12.2021

 Duže od pet godina traje borba Tatjane Ćetković iz Crne Gore, sa stalnim prebivalištem u Bonu, prvo sa kancerom na kičmi, a ubrzo i na dojci. Operacija, jake hemioterapije u kombinaciji sa imunoterapijama, zračenja, hormonske terapije, kao i terapija za kosti, deo su njene svakodnevice

 

 

Do sada imam osam ožiljaka. Nadam se da je dovoljno… Ponosno ih nosim. Sedam rezova mi je spaslo život a jedan je doneo nov život, moju kćerkicu Minu. Srećna sam što je svaka operacija uspešno završena, što sam se prilično lako oporavila nakon svake… I, kako volim da kažem, to je moje ordenje – kaže na početku razgovora za Magično bilje Tatjana Ćetković iz Crne Gore sa stalnim prebivalištem u Bonu, u Nemačkoj.

Operacija kičme usledila je čim ste se porodili. Kako ste otkrili prvu dijagnozu i kako je tekao oporavak?

– Tri dana nakon porođaja, baš na Svetski dan borbe protiv karcinoma dojke, sasvim slučajno, rutinskim pregledom, babica mi je opipala izraslinu ispod ključne kosti i odmah me je uputila kod doktora i dalje na kontrolu.

S obzirom da je na magnetnoj rezonanci ustanovljeno da je karcinom uništio jedan pršljen na kičmi, odmah nakon mesec dana usledile su dve operacije… Hvala Bogu, u rekordno kratkom periodu sam se oporavila, naravno, jedan period su me pratila ograničenja.

Četiri godine traje Vaša borba protiv raka dojke? Kada Vam je bilo najteže?

– Da, 21. oktobra napunila sam četiri godine od kada se borim. Najteži deo bio je sam početak, kada je jedna kćer imala nekoliko dana, a druga godinu i po, a ja saznajem od čega bolujem… Zatim slede tri nedelje u bolnici, odvojena od njih dve… To su teški trenuci koji ostaju u pamćenju.

Kroz koje terapije ste prošli? Da li ih i danas imate?

– Od početka lečenja primila sam osamnaest jakih hemioterapija, u kombinaciji sa imunoterapijama. Prošla sam zračenja, hormonske terapije, kao i terapiju za kosti.

Sada na svake tri nedelje primam imunoterapije, a na svake četiri hormonsku i terapiju za kosti.

Koje su sve prednosti lečenja u Nemačkoj?

– Nemačka kao visokorazvijena zemlja ima razvijen zdravstveni sistem koji omogućava osiguranicima pristup najnovijim terapijama za razne vrste bolesti. Činjenica da se uvode novi lekovi daje mogućnost pacijentu da učestvuje u raznim studijama pre nego se lek odobri, što naravno može da bude od velike koristi za pacijente koji boluju od kancera.

Šta je, po Vama, potrebno, sem medicinskih tretmana, da bi se bolest pobedila?

– Što se tiče bolesti, ja se svakako ni u jednom trenutku ne bih odrekla medicinskih tretmana, ali smatram da je podjednako važan i zdrav način života, što podrazumeva zdravu izbalansiranu ishranu, umerenu fizičku aktivnost, a možda bih, ipak, na prvo mesto stavila volju i optimizam. Sigurna sam da me upravo oni održavaju sve ove godine.

Kada ste se odlučili da promenite ishranu?

– I pored svih saveta lekara da jedem sve što želim, da ne uvodim nikakve dijete i da se ne odričem ničega, ja sam ipak odlučila da uvedem značajne promene, što se tiče ishrane. To je usledilo odmah pošto sam saznala dijagnozu. Odmah sam počela sa obrazovanjem i prikupljanjem pozitivnih iskustava ljudi koji su se izlečili ishranom. Od tada, evo već četiri godine, veoma sam zadovoljna svojim režimom ishrane i smatram da je, uz terapiju koju primam, u velikoj meri zaslužan za moje dobre rezultate.

Čime ujutru započinjete dan?

– Započinjem ga toplom vodom i limunom u koju nekada dodam ili đumbir ili kurkumu, med, biber… Pravim razne kombinacije. Smatram da je topla voda sa limunom veoma dobra za čišćenje i buđenje organizma.

Šta ste sve izbacili iz jelovnika?

– Već četiri godine ne uzimam sledeće namirnice: rafinisan šećer, crveno meso, mlečne proizvode, belo brašno, rafinisana ulja, sve vrste začina sa veštačkim aromama, konzervansima i aditivima, gazirana pića i kupovne sokove.

Koje namirnice su zaslužne za Vašu dobru krvnu sliku?

– S obzirom na vrstu bolesti, krvnu sliku je teško držati u normalnim vrednostima. Terapije obaraju pojedine parametre, kao što su leukociti, hemoglobin, kalcijum… Zato su, pored izbalansirane ishrane, potrebni i suplementi koje treba uvrstiti. U mom slučaju veoma su bitni: aloa, spirulina, moringa, sok od zaleđene pšenične trave, čaga, amla, akai. Ne uzimam ih naravno sve odjednom, pravim pauze, kako ne bi došlo do zagađenja.

Koje čajeve najčešće pijete i zašto baš njih?

– Čajeve mnogo volim, ispijanje je ritual bez kojeg ne bih mogla da zamislim dan. Smatram da su čajevi još jedan element ishrane protiv raka, posebno oni za koje je utvrđeno da jačaju imunitet, čiste organizam i ubijaju maligne ćelije kao što su: zeleni čaj, čaj od korena maslačka, hibiskusa, čaj od koprive, japanski čaj kukiča.

Kako danas izgleda Vaš jelovnik, na primer, za jedan dan?

– Kao što sam već rekla, dan započinjem toplom vodom i limunom, nakon pola sata sledi ispijanje čaja i tek onda spremam doručak – obično ovsenu kašu sa bobičastim voćem, ponekad sa divljim borovnicama ili spirulinom, kakaom, lanenim semenom i puterom od badema. U pauzi između doručka i ručka obično popijem još jednu šoljicu čaja.

Za ručak pojedem neko kuvano jelo, na primer mahunarke, razne vrste potaža, rižu, ribu, sa dosta zelene salate.

U poslepodnevnim časovima ima prostora za zdrav slatkiš uz šoljicu čaja. Oko 18h je poslednji obrok koji pretežno čini integralan hleb sa namazom od avokada ili pečeni batat i sir tofu, uz činiju salate. Dan završavam sa decilitrom gela od aloje vere, za koji smatram da je veoma važan u mom režimu zdrave ishrane.