KAKO POBEDITI SINDROM KARPALNOG TUNELA

by | 09.05.2023

Obloge i masaža uljima najefikasniji su načini da ublažite bol u zglobovima šaka

Sindrom karpalnog tunela (SKT) uzrokuje peckanje i trnjenje u šakama i rukama, a u kasnijoj fazi javljaju se bol i oticanje zgloba. Oboljenje obično nastaje usled jačeg pritiska na središnji živac, koji se proteže karpalnim kanalom kroz zglob.

Takođe, mogu ga uzrokovati anatomija zgloba, učestalo ponavljanje nekog položaja ili pokreta zgloba, vrsta posla, ishrana, dijabetes… Osim toga, SKT može biti posledica bolesti štitnjače, visok krvnog pritiska, gojaznosti, isuficijencija bubrega, menopauze i reumatoidnog artritisa. Na sreću, najefikasnije „lekove“ imate u kući.

Sindrom karpalnog tunela: Hladne obloge za prvu pomoć

Pomoći će vam da što pre ublažite otok i upalu. Umotajte nekoliko kockica leda u krpu, stavite ih na bolno mesto i ostavite desetak minuta. Po potrebi, ponavljajte postupak svakih sat vremena. Samo vodite računa o tome da nikad ne stavljate led direktno na kožu.

Masirajte zglob

Ovo primenjujte samo ako zglobovi nisu suviše osetljivi i bolni. Nakon hladnih obloga, lagano masirajte zglob, jer će se na taj način aktivirati vitalne tačke na šakama, poboljšaće se dotok krvi, opustiti zgrčeni mišići, povećati pokretljivost i ublažiti bol. Za masažu možete koristii kokosovo ili maslinovo ulje, jer poseduju antiupalne sastojke, pa će ubrzati izlečenje.

Sindrom karpalnog tunela: Pomaže kupka od gorke soli

Dva do tri puta dnevno (obavezno jednom pre spavanja) potopite šake u lavor s mlakom vodom u koji ste prethodno rastopili tri-četiri kašike gorke soli. Istu količinu možete koristiti ceo dana, a sutradan napraviti novi rastvor. Kupka treba da traje minimum pola sata. U čemu je tajna?

Gorka so sadrži magnezijumom i prirodni je miorelaksans s antiupalnim dejstvom. Efikanso opušta napete mišiće u šakama i zglobovima.

Obloge od ricinusovog ulja

Narodni lekari smatraju da ricinusovo ulje može da „izvuče“ svaku bolest, a najradije ga koriste za spravljanje obloga. Natopite pamučne krpe ili komade gaze u malo zagrejano maslinovo ulje. Umotajte zglob i učvrstite plastičnom folijom ili kesom. Ostaviti da deluje tokom noći. Ponavljati svako veče sve dok bol potpuno ne umine. Takođe, mogu pomoći i obloge od kamilice i maslinovog ulja. Preliti 100 g cveta kamilice sa litrom maslinovog ulja i zagrevati na pari oko dva sata. Procediti, pre upotrebe zagrejati ulje, natopiti gazu i staviti oblogu na bolno mesto.

Obloge od tamjana

Kiseline iz ove smole ublažavaju upalne procese i bol usled išijasa, neuralgije, lumbaga, gihta, artritisa, karpalnog tunela… Rastvoriti 40 do 50 g tamjana u 0,5 dl jabukovog sirćeta. Natopiti gazu ili pamučnu krpu i priviti na bolno mesto. Pričvrstiti oblogu plastičnom folijom i utopliti vunenim šalom. Ostaviti da deluje tokom noći. Ujutru ukloniti i oprati mlakom vodom. Ponavljati tri večeri zaredom.

Antiupalni melem

Sastojci:

  • 2 šolje maslinovog
  • 1 šolja suvih cvetova arnike
  • ½ šolje suvih cvetova kantariona
  • ¼ šolje hajdučke trave
  • 30 g pčelinjeg voska
  • 10 kapi etarskog ulja ruzmarina
  • 10 kapi etarskog ulja lavande

Priprema:

  1. Sipati usitnjene biljke u veću staklenu teglu, preliti uljem, promešati i zatvoriti. Držati na sunčanom mestu četiri nedelje. Zatim procediti kroz gazu.
  2. Sipati proceđeno ulje u šerpu i dodati vosak. Zagrevati na pari dok se sastojci ne sjedine. Na kraju dodati etarska ulja.
  3. Presuti melem u staklene teglice. Kada se ohladi, dobro zatvoriti i držati na hladnom i mračnom mestu.

 

Foto: seb_ra/gettyimages.co.uk