BILJNA VINA ELIMINIŠU UMOR, JAČAJU KRV, ČUVAJU SRCE

by | 13.10.2021

 Uz napitak od bundeve, suvih smokava, celera, oraha ili luka oslobodićete se mnogih tegoba

1. Vino od bundeve protiv umora i iscrpljenosti
1,5 kg tikve
1 l mošta od jabuka
200 g meda
sok i korica od 3 limuna
1 štapić cimeta
Tikvu očistiti  i iseći kockice. U mošt od jabuka dodati bundevu, med, sok i koricu od limuna i cimet i kratko prokuvati. Vino ohladiti i procediti. Vino se može odmah poslužiti ili dodati u 2,5 dl voćne rakije i uliti u boce.

2. Vino Hildegard von Bingen kod loše probave
1,5 dl meda
1 dl pelinkovca
1 l crnog vina
Staviti vino da prokuva, umešati med i pelinkovac, kratko prokuvati i vruće uliti u zagrejane sterilne boce i dobro zatvoriti. Svako jutro popiti po 1 čašicu vina.

3. Vino od suvih smokava za bolje varenje
300 gr suvih smokava
200 gr šećera
3 zrna borovice
3 l vode
Suve smokve dobro oprati i iseći na manje komade. Smokve staviti u veću teglu, preliti mlakom vodom, dodati šećer i borovice. Nakon što odstoji 10 dana na sobnoj temperaturi, pažljivo odliti i uliti u boce. Boce zatvoriti čepom  od plute i čuvati na suvom, hladnom i tamnom mestu još mesec dana pre upotrebe.

4. Vino od zove jača i čisti krv
4 kg bobica zove
3 kg šećera
40 gr kvasca
8 l vode
Bobice zove preliti vodom, dodati šećer i kratko prokuvati. Kada se smesa ohladi, preliti u veliku teglu i posipati mrvljenim kvascem. Teglu prekriti čistom lanenom krpom i ostaviti da fermentira. Nakon 4 do 5 nedelje bobice potonu na dno,  što je pokazatelj da je fermentacija završena. Tečnost pažljivo odliti  i uliti u čiste boce.

5. Vino od celera za izlučivanje vode iz tela
3 korena celera
2 limuna
3 dl vode
2 l belog vina
Celer i limun očistiti, iseći na ploške, preliti kipućim vinom i pokriveno ostaviti da odstoji dok se vino ne ohladi. Vino prebacediti i uzimati 3 puta na dan po 1 čašicu.

6. Vino od oraha jača i čisti krv
40 gr svežeg orahovog lista
1 l crvenog vina
2 dl rakije
Sveže orahove listove staviti u veću teglu, preliti rakijom i dobro zatvoriti. Nakon što odstoji 10 dana, uz povremeno protresanje, rakiju procediti. Rakiju i vino pomešati, uliti u boce i zatvoriti čepom od plute. Nakon sto odstoji još 6 dana, može se koristiti.

7. Vino od ruža čisti i jača krv

6 rascvetalih crvenih ruža
200 gr šećera
1 l vode
1 kašičica limuntusa
U teglu naizmenično staviti latice ruža i šećer, a na kraju posuti limuntusom ii preliti hladnom vodom. Teglu pokriti tanjirićem i staviti na sunce da odstoji sve dok se latice ne podignu na površinu. Tada vino procediti, uliti u bocu i dobro zatvoriti čepom od plute. Vino čuvati na suvom, hladnom i mračnom mestu. Ovako pripremljeno vino može se čuvatii nekoliko godina.

8. Vino od hmelja za jačanje nerava, za bolji rad srca i protiv nesanice
3 kašike hmelja
1 dl konjaka
1 l belog vina
Usitnjene suve šišarke hmelja preliti konjakom i ostaviti da stoje 24 sata. Konjak i hmelj umešati u vino i ostaviti da stoji 7 dana. Vino procediti i ostaviti da odstoji još 7 dana pre upotrebe. Uzimati 2 puta na dan po 1 čašicu vina.

9. Vino od luka za smirenje živaca
500 gr crvenog luka
3 l slatkog vina
500 gr meda
Crveni luk sitno iseći i staviti u bocu sa velikim otvorom, preliti slatkim vinom i začiniti medom. Nakon što odstoji 2 nedelje, vino procediti i uzimati 1 dl vina nakon doručka.

10. Vino od suvih šljiva za bolji rad creva
250 gr suvih šljiva
korica cimeta
4 karanfilića
150 gr suvog grožđa
2 kašike ruma
3 l vina
Šljive oprati, očistiti od koštica i staviti u veću teglu. Dodati koricu cimeta, karanfilić i grožđe, prethodno natopljeno u rumu. Sve preliti vinom i teglu zatvoriti. Nakon što odstoji 15 dana na sobnoj temperaturi, vino pažljivo odliti, uliti u boce i boce dobro zatvoriti.

11. Vino od rotkve za bolju probavu
100gr rendane crne rotkve
1 l soka od jabuka
5 kašika meda
1 l vina
Vino i sok od jabuke pomešati, umešati med, dodati rendanu rotkvu i pokriveno ostaviti da odstoji 7 dana. Vino procediti, čuvati u frižideru i uzimati 3 puta na dan po 1 čašicu.

12. Vino od bosiljka za robavne smetnje
5 kašika bosiljka
1 l belog vina
Usitnjeni suvi bosiljak preliti vinom i ostaviti da odstoji 10 dana. Vino procediti i uzimati po 1 čašicu vina uz jelo.

13. Vino od pelina za jačanje organizma
1 čajna kašičica pelina
0,5 dl konjaka
1 l belog vina
Ustnjen suvi pelin preliti konjakom i ostaviti da odstoji 24 sata. Konjak procediti i umešati u vino. Vino od pelina ostaviti da odstoji još 7 dana.

14. Vino od peršuna za boji rad srca
2 l belog vina
2 kašike sirćeta
12 korena peršuna
300 gr meda
Peršun oguliti, iseći na ploške i preliti kipućim vinom i sirćetom. U vruće umešati med i pokriveno ostaviti da odstoji dok se vino ne ohladi. Vino procediti i uzimati 2 puta na dan po 1 malu čašicu, posle jela.