Agava sirup: Zdravstvene prednosti i rizici

by | 14.11.2023
Agava sirup: Zdravstvene prednosti i rizici

Agava sirup je popularni prirodni zaslađivač koji se može pronači na rafovima marketa. Saznajte koje su njegove zdravstvene prednosti, kao i rizici. 

Agava je kaktus koji raste u nkoliko američkih oblasti, kao i Meksiku  Karibiam. Sirup od ovog kaktusa se korsiti kao alternativa šećeru. Mnogo je slađi, tako da se koriste manje količine.

Agava sirup kao alternativa klaasičnom šećeru

Iako se mogu koristiti svi delovi biljke agave, ali agava sirup je ono što vidite na policama prodavnica. Ima male količine važnih vitamina kao što su: riboflavin (vitamin B2), piridoksin (vitamin B6), folna kiselina (vitamin B9), Vitamin K. Ovi vitamini B mogu da podrže vaš imuni sistem na različite načine.

Agava sirup: Potencijalni zdravstveni benfiti

Agava sirup nizak glikemijski indeks (GI). Ako imate dijabetes, dijeta sa niskim GI može vam pomoći da kontrolišete šećer u krvi. Vitamin B6, koji se nalazi u agavi, igra veliku ulogu u tome kako  telo razlaže hranu, posebno proteine i ugljene hidrate. Ovaj vitamin takođe može smanjiti jutarnju mučninu kod trudnica. Vitamin B6 pomaže u održavanju niskog nivoa homocisteina – to vam može pomoći da se zaštitite od srčanih bolesti i moždanog udara.

Vitamin K i folna kiselina u agavinom sirupu mogu imati koristi za mentalno zdravlje. Studije su otkrile da su viši nivoi vitamina K povezani sa manjim rizikom od depresije. Folna kiselina takođe može ublažiti simptome depresije, ali istraživanja su ograničena.

Potencijalni rizici

Iako je agava prirodni zaslađivač, to nužnone znači  da ne postoje rizici povezani sa njom.
Ima više kalorija od običnog šećera (60 po porciji od 3 kašičice, za razliku od šećera 48). Kao i drugi zaslađivači, previše toga može dovesti do stvari kao što su: gojaznost, dijabetes tipa 2, bolest srca i karijes. Zato budite štedljivi s agava sirupom. Takođe, ovaj sirup ne bi trebalo davati odojčadi jer nije pasterizovana. Njihovi digestivni sistemi u razvoju još ne mogu to da podnesu.

Da li je agava bolji zaslađivač za osobe sa dijabetesom?

U teoriji, ima visok sadržaj fruktoze i nizak glikemijski indeks, što ga čini boljom opcijom od rafinisanog šećera. Ali nema mnogo istraživanja koja bi to potvrdila. Američko udruženje za dijabetes navodi agavu kao zaslađivač koji treba ograničiti, zajedno sa redovnim rafinisanim šećerom, smeđim šećerom, medom, javorovim sirupom i svim ostalim šećerima.

Američko udruženje za srce preporučuje ograničavanje zaslađivača na ne više od 6 kašičica za žene i 9 kašičica za muškarce u proseku dnevno. To uključuje sve izvore, bilo da je u pitanju agava, šećer, kukuruzni sirup sa visokim sadržajem fruktoze ili bilo šta drugo. Ako već žudite za nečim slatkim, najbolji izbor su neprerađena cela hrana, poput voća, koje ima puno vitamina i vlakana i drugih hranljivih materija zajedno sa šećerom.

bhofack2 / gettyimages.com