Prirodni lekovi za svrab očiju: Saveti za trenutno olakšanje

by | 26.09.2024
prirodni lekovi za svrab očiju

Ukoliko vas oči svrbe to svakako nije nimalo prijatno. Međutim, postoje neki prirodni lekovi za svrab očiju koji mogu olakšati situaciju.

Ako vas svrbe oči i ako je to konstantno, najbolje bi bilo da posetite oftamologa kako biste utvrdili uzrok. Ipak, ovi bakini lekovi za svrab očiju predstavljaju instant olakšanje i vrlo lako ih možete isprobati.

Prirodni lekovi za svrab očiju

Obloge od hladne vode

Ovo je vrlo jednostavan trik. Samo stavite obloge od hladne vode na oči i držite 10 minuta. Ovo je odličan način da sprečite svrab, ali i da smanjite otok očiju ako je potrebno. Međutim, nikako nemojte da stavljate led na oči jer to može izazvati ozbiljne povrede.

Članak se nastavlja posle reklama

Obloge od kamilice

Naravno, svi znamo za umirujuće delovanje kamilice. Natopite obloge hladnim čajem od kamilice i stavite ih na oči pre spavanja. Ovo je odličan način za prevenciju ako znate da imate problem sa ovim simptomom.

Obloge od sladića

Među različitim oblogama, tu je i obloga od sladića. Ako vas oči jako svrbe, ovo je svakako jedan od najefikasnijih lekova. Lezite negde gde je mračno i držite obloge na očima dobrih 20 minuta.

Članak se nastavlja posle reklama

Aloe Vera gel

Gel Aloe Vere ima veoma umirujuće prednosti. Nanestie gel oko oka kada vas svrbi i potom masirajte malim kružnim pokretima kako bi proizvod mogao lako da prodre u kožu. Takođe, možete natopiti pamučni pufer u sok od biljke koji ste prethodno stavili u ključalu vodu i ostavili da se ohladi. Stavite ih potom na oči.

Članak se nastavlja posle reklama

Krastavci i krompir su savršeni prirodni lekovi za svrab očiju

Poznato je da je krastavac dobar za kožu očiju, a tako je i sa svrabom. Jednostavno odsecite po krišku krastavca i stavite ih na oči kako biste umanjili svrab. Takođe možete pokušati i sa kriškom krompira koje može umanjiti i peckanje ili otok očiju.

Kesice čaja

Baš kao i hladni oblozi, hladne kesice čaja vam mogu savršeno pomoći u borbi protiv svraba očiju. I to sa dobrim razlogom jer kesice imaju antiinflamatorna i antibakterijska svojstva. Međutim, u ovom slučaju treba da stavljate kesice na oči 3 do 4 puta dnevno.

Stavite hladnu kašiku na oči

Jednostavno stavljanje hladne kašike na oči takođe može biti od pomoći. Ona će dozvoliti da se očni sudovi stežu, pa će otok, svrab i crvenilo očiju nestati.

Ovi prirodni lekovi za svrab očiju vam mogu olakšati tegobe, ali bi najbolje bilo da se konsultujete sa lekarom da biste znali šta uzrokuje svrab.

Članak se nastavlja posle reklama

AndreyPopov/GettyImagesPlus