5 biljaka za hormonalni disbalans: Jednu imate u kuhinji

by | 16.09.2024
5 biljaka za hormonalni disbalans: Jednu imate u kuhinji

Određene biljke mogu uticati na nivoe hormona u vašem telu, kao i na druge povezane funkcije endokrinog sistema. One su spas za hormonalni disbalans. 

U tradicionalnoj fitoterapiji širom sveta, neke biljke se  koriste za balansiranje nivoa hormona. Hormoni su hemijski glasnici koji pomažu ćelijama da komuniciraju i pokreću različite akcije. Oni su osnova endokrinog sistema koji reguliše rast, reprodukciju, metabolizam, temperaturu, pa čak i  raspoloženje.

Hormoni i endokrini sistem održavaju telo u uravnoteženom stanju homeostaze. Zbog toga, hormonska neravnoteža – premalo ili previše određenog hormona – može imati štetne neželjene efekte. Oksidativni stres, neplodnost i endokrini poremećaji poput bolesti štitne žlezde su samo neki od stanja koja mogu biti posledica hormonske neravnoteže.

Članak se nastavlja posle reklama

Žene prolaze kroz prirodne promene nivoa hormona u određenim periodima tokom svog životnog ciklusa, posebno tokom puberteta, trudnoće i menopauze. Slično, muškarci mogu iskusiti znake hormonske neravnoteže tokom puberteta ili kako stare, iako često sporije i manje primetno nego žene. Srećom, osim terapije koju propisuje lekar specijalista, i lekovite biljke mogu pomoće da se hormoni vrate u balans.

Ovo su biljke koje rešavaju hormonalni disbalans

1. Crni kim

Semenke crnog kima sadrže lekoviti fitonutrijent timohinon koji pomaže u slučaju sindroma policističnih jajnika (PCOS). PCOS je poremećaj povezan sa abnormalnim nivoima hormona kod žena u reproduktivnom dobu. U studijama na životinjama, ekstrakti semena crnog kima pomogli su u regulisanju nivoa insulina, testosterona, luteinizirajućeg hormona i hormona štitne žlezde, između ostalog. Ekstrakt semena crnog kima pokazuje estrogensku aktivnost, što znači da deluje slično hormonu estrogenu u  telu.

Članak se nastavlja posle reklama

2. Ašvaganda

Ašvaganda, poznata i pod imenom indijski ženšen, veoma je cenjena u fitoterapji. Smatra se da ovaj adaptogen pomaže telu da prevaziđe stres moderacijom hipotalamus-hipofizno-nadbubrežne (HPA) ose mozga. HPA osa proizvodi i oslobađa više hormona – uključujući kortizol – koji iniciraju odgovor tela na stres.

Članak se nastavlja posle reklama

Kortizol nam pomaže da prebrodimo stresne dane. Međutim, prema studijama na ljudima i pacovima, hronična neravnoteža hormona može izazvati endokrine poremećaje kao što su Adisonova bolest i Kušingov sindrom. Ašvaganda takođe može uticati na druge hormone. Na primer, istraživači istražuju kako menja nivo insulina, reproduktivne hormone i još mnogo toga.

3. Crni kohoš

Crni kohoš potiče iz iste porodice biljaka kao i crni kim. U fitoterapiji se korsti ekstrakt korena ove biljke, najčešće u obliku čaja ili kapsula. Veruje se da ova biljka svoju lekovitu vrednost crpi iz jedinjenja koja se nazivaju triterpenski glikozidi.

Crni kohoš se koristi u slučaju menstrualnih tegoba, PMS-a i hormonalnog disbalansa u menopauzi. Ova biljka deluje kao fitoestrogen — biljna supstanca koja deluje slično hormonu estrogenu kada se uzme u većim dozama. Nekoliko studija je otkrilo da crni kohoš efikasnije ublažava simptome menopauze od placeba. Ali nikako ne treba uzimati ekstrakt ove biljke bez prezhodne konsultacije s lekarom!

4. Konopljika rešava hormonalni disbalans u menopauzi

Spas za žene u menopauzi. Seme konopljike ublažava neprijatne simptome u menopauzi i   podržava reproduktivno zdravlje žena. Osim toga, konopljika može smanjiti nivoe prolaktina u krvi. Povišeni nivoi ovog hormona često su povezani sa PMS-om, kao što je bol i napetost u grudima.

Članak se nastavlja posle reklama

5. Majoran

Ova biljka sadrži bioaktivna biljna jedinjenja kao što su flavonoidi i fenolne kiseline, koja su odgovorna za lekovita dejstva majorana. Ova začinska biljka ublažava stres i pomaže ženama koje imaju ciste na jajnicima.

Ranka Bulatović

ravigora123/gettyimages.co.uk