Koja je veza između naglog povećanja telesne težine i poremećaja bubrega?

by | 10.09.2024
Koja je veza između naglog povećanja telesne težine i poremećaja bubrega

Fokalna segmentna glomeruloskleroza (FSGS) ukazuje poremećaja bubrega,  a jedan od simptoma je, između ostalog i naglo povećanje težine.

Fokalna segmentna glomeruloskleroza (FSGS) je poremećaj bubrega koji može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija, uključujući otkazivanje bubrega ako se ne leči pravilno. Jedan od simptoma koji se može povezati sa FSGS-om je naglo povećanje telesne težine, stanje koje bi moglo biti iznenađujuće za mnoge.

Kako FSGS dovodi do poremećaja bubrega?

FSGS je glomerularni poremećaj u kojem ožiljci utiču na glomerule, sitne filtere bubrega koji čiste otpad iz krvi. Ožiljci ometaju način na koji bubrezi filtriraju krv i dovode do proteinurije, jer velike količine proteina cure u urin. Nekoliko komplikacija može nastati usled gubitka proteina u urinu, uglavnom albumina, koji je karakterističan za FSGS. Jedan od njih je edem; prilično često, otok dodaje kilograme i stoga izgleda kao da ste se naglo ugojili.

Članak se nastavlja posle reklama

Kako se FSGS manifestuje?

Veza između FSGS-a i naglog povećanja telesne težine uglavnom leži u reakciji tela na gubitak proteina kroz urin. Ako bubrezi ne mogu da nabave dovoljno proteina, tečnosti će se skupljati u tkivima tela, i umesto da se uriniraju, samo će se tamo zadržavati. Ovo na kraju dovodi do edema, najčešće u nogama, stopalima i periorbitalnim regionima, iako opšta uključenost može dovesti do ogromnog povećanja telesne težine.

Osobe sa FSGS mogu otkriti da se njihova težina brzo povećava tokom veoma kratkog perioda. Ovo povećanje težine ne nastaje zbog masti ili bilo kakvog povećanja mišićne mase, već zbog viška tečnosti. Ovo može biti zabrinjavajuće i čak može biti prvi znak koji pokazuje da postoji problem.

Članak se nastavlja posle reklama

Drugi FSGS simptomi i poremećaja bubrega

Osim naglog povećanja telesne težine, osobe koje pate od ovog poremećaja mogu imati i druge simptome kao što su:

Članak se nastavlja posle reklama
  • Penasti urin: Ovo je uzrokovano veoma visokom koncentracijom proteina u urinu.
  • Umor: Pošto bubrezi ne mogu pravilno da obavljaju svoje funkcije, u krvi se nakuplja previše toksina, što čini čoveka veoma umornim.
  • Hipertenzija: Ovo nastaje zbog nemogućnosti bubrega da u skladu s tim regulišu nivo tečnosti.

Iznenadno dobijanje na težini je nešto što nikada ne treba zanemariti – posebno sa bilo kojom vrstom otoka, penastog urina ili povećanog krvnog pritiska. Kada se jave ovi simptomi, potrebno je hitno potražiti pomoć lekara. Pravovremena dijagnoza i lečenje FSGS-a su važni za sprečavanje daljeg oštećenja bubrega i ublažavanje simptoma.

Lečenje FSGS-a

Lečenje FSGS-a obično se sastoji od načina za upravljanje simptomima i sprečavanje daljeg oštećenja bubrega. Ovo bi uključivalo:

  • Lekovi kao što su ACE inhibitori ili ARB, koji pomažu u smanjenju proteinurije i kontroli krvnog pritiska.
  • Steroidi i drugi imunosupresivi se takođe daju kada pacijent dođe u ranoj fazi.
  • Smanjenje potrošnje soli može pomoći u upravljanju edemom i zadržavanjem tečnosti.
  • Redovne konsultacije sa nefrologom su važne kako bi se kontrolisali bubrezi i izvršile neophodne promene u lečenju.

Ako dobijate na težini bez očiglednog razloga, zajedno sa drugim znacima kao što su otok i penasti urin, to bi trebalo da izazove zabrinutost i zahteva hitnu medicinsku pomoć. Rana intervencija može napraviti razliku u upravljanju FSGS-om i zaštiti zdravlja bubrega.

PAVEL IARUNICHEV / gettyimages.com