Popucali kapilari na nogama: Recepti za meleme i obloge

by | 09.09.2024
Popucali kapilari na nogama: Recepti za meleme i obloge

Popucali kapilari na nogama mogu sa se jave s godinama, zbog hormonalnih promena ili dugotrajnog sedenja ili stajanja. Prirodni preparati mogu da budu od koristi.

Popucali kapilari na nogama poznati i kao paučinaste vene ili teleangiektazije, predstavljaju proširene sitne krvne sudove koji postaju vidljivi kroz kožu. Obično se pojavljuju kao tanke, crvene, plave ili ljubičaste linije u obliku mreže ili grananja.

Popucali kapilari na nogama: Prirodna rešenja

Postoji više uzroka popucalih kapilara na nogama. Nasledna predispozicija je jedan od glavnih uzroka. Potom starenje jer s godinama, kapilari postaju slabiji i lakše pucaju.
Hormonalne promene koje se javljaju u trudnoći, menopauzi, uzimanjem hormonske terapije ili kontraceptiva mogu doprineti njihovoj pojavi.

Članak se nastavlja posle reklama

Dugotrajno stajanje ili sedenje mogu dovesti do popucalih kapilara. Slaba cirkulacija uzrokuje pritisak na vene. Zatim, udarci ili povrede nogu mogu izazvati pucanje kapilara. Od znalajnih faktora tu su i višak kilograma povećava pritisak na vene.

Popucali kapilari na nogama: Melemi i oblozi

Što se tiče preventivnih mera za popucale kapilare, trebalo bi izbegavati dugotrajno stajanje i sedenje. Poželjno je u redovno vežbanje. Osim toga, fitoterapeuti predlažu i ova prirodna rešenja:

Članak se nastavlja posle reklama

Melemi za popucale kapilare

Recept #1

Članak se nastavlja posle reklama

Zagrejte 500 g neslane svinjske masti i dodajte tome dve pregršti sitno iseckanog nevena, a zatim pustite da proključa, uz neprekidno mešanje, pa sklonite sa šporeta. Posudu poklopite i ostavite da odstoji preko noći na sobnoj temperaturi. Narednog dana smesu samo blago zagrejte, toliko da se može procediti. Mast čuvajte u teglicama na tamnom i hladnom mestu. Svakodnevno je blago utrljavajte u kožu na bolnim mestima.

Recept #2
U električnom mlinu za kafu sameljite 50 g suvog korena gaveza, pa naspite to u 2 dl maslinovog ulja. Zatvorite i ostavite da odstoji nedelju dana. Zatim procedite i zagrejte na pari. Dodajte tri kašike narendanog pčelinjeg voska i mešajte sve dok se ne istopi. Sklonite sa šporeta i prespite u staklene teglice. Mažite popucale kapilare tri do četiri puta dnevno.

Kako se prave obloge?

Recept #1

U blenderu izmiksajte dve šolje iseckanih listova kupusa, šoljicu vode i pola šoljice jabukovog sirćeta. Smesu nanesite na pamučnu krpu i privijte na popucale kapilare. Prekrijte to kesom ili prianjajućom folijom. Ostavite da deluje najmanje sat vremena. Ponavljajte postupak dva do tri puta dnevno, tokom nedelju dana.

Članak se nastavlja posle reklama

Recept #2
Pomešajte 2 dl vode i 1 dl jabukovog sirćeta, pa time natopite pamučnu krpu i privijte je na popucale kapilare. Prekrijte to kesom ili prianjajućom folijom. Ostavite da deluje najmanje sat vremena. Ponavljajte postupak dva do tri puta dnevno, tokom nedelju dana.

Recept #3
Ispasirajte dva čena belog luka i prelijte ih sokom od jedne pomorandže i šoljicom maslinovog ulja. Ostavite to da odstoji u frižideru 24 sata. Zatim nanesite na pamučnu krpi i privijte na popucale kapilare. Ostavite to da deluje sat vremena. Ponavljajte svakodnevno tokom deset dana.

Članak se nastavlja posle reklama

shironagasukujira / gettyimages.com