Aromatična limun trava smiruje upale i simptome bolesti jetre

by | 09.08.2024
Aromatična limun trava smiruje upale i simptome bolesti jetre

Limun trava ima antibakterijska, antiinflmatorna i antigljivična svojstva zbog kojih može biti korisna u slučaju mnogih bolesti.

Limun trava (Cymbopogon citratus), poznata i kao citronela, je aromatična biljka koja se često koristi u azijskoj kuhinji, ali i zbog svojih lekovitih svojstava.

Da li je lekovita limun trava?

Utvrđeno je da neka jedinjenja u limun travi pokazuju antibakterijska svojstva protiv gram-pozitivnih i gram-negativnih bakterija.
Takođe, utvrđeno je da limunska trava ima antigljivična svojstva. Može inhibirati rast gljivica koje luče mikotoksine (toksičnu supstancu koju proizvode gljivice) u prehrambenim proizvodima i žitaricama. Antimikrobni potencijal limun trave je primećen u laboratorijskim studijama. Ovo su neke od zdravstvenih prednosti ov lekovite biljke.

Članak se nastavlja posle reklama

Limun trava smanjuje rizik od gojaznosti i hipertenzije

Nekoliko studija je testiralo limunsku travu kao hipoglikemično (smanjenje nivoa šećera u krvi) i hipolipidemično (smanjenje lipida u krvi) agens kako bi se smanjio rizik od gojaznosti i hipertenzije. Utvrđeno je da snižava visok nivo holesterola kod ljudi, pokazujući tako aktivnost koja štiti srce. Takođe je utvrđeno da pomaže u gubitku viška kilograma kod pacijenata sa prekomernom težinom. Međutim, ako imate bilo kakve probleme sa srcem ili želite da smršate, obratite se svom lekaru i poslušajte savet lekara.

Smiruje upalu

Upala tkiva se smatra jednim od vodećih uzroka ozbiljnih zdravstvenih problema. Utvrđeno je da je povezan sa bolestima kao što su dijabetes, rak, neurodegenerativni poremećaji, kardiovaskularni (povezani sa srcem i krvnim sudovima) poremećaji i reumatoidni artritis. Nekoliko istraživača je izvestilo da limun trava sadrži polifenole koji mogu pokazati antiinflamatorna svojstva i smanjiti upalu.

Članak se nastavlja posle reklama

Pomaže u borbi protiv anksioznosti

Eksperiment je otkrio da dekokcija limunske trave (koncentrovani rastvor) i čaj od limunske trave mogu pokazati efekte protiv anksioznosti kada se daju životinjama tokom ispitivanja.

Članak se nastavlja posle reklama

Poboljšava varenje

Kuvani i koncentrovani rastvor stabljike listova limunske trave može se koristiti za lečenje dijareje. Čaj od limun trave može se koristiti za ublažavanje probavne smetnje, bolova u želucu i čireva na želucu tako što štiti sluznicu želuca. Ako imate problema sa stomakom, obratite se svom zdravstvenom radniku provajdera pre upotrebe limunske trave za ublažavanje simptoma. Upotreba biljnih lekova bez konsultacije sa lekarom može pogoršati situaciju.

Potencijalne upotrebe limun trave za jetru

Ekstrakt lista limun trave je testiran na aktivnost jetre. Utvrđeno je da pomaže u lečenju poremećaja ili bolesti jetre. Međutim, ako patite od bolesti jetre, upotreba bilo koje biljke bez konsultacije sa lekarom može oštetiti jetru.

Neželjeni efekti limun trave

Obično se limunska trava smatra bezbednom za kuvanje, ali ako se konzumira u prevelikim količinama može izazvati neželjene efekte kao što su:

  • Suva usta
  • Umor
  • Vrtoglavica
  • Često mokrenje
  • Alergijske reakcije poput osipa i svraba

Pre upotrebe limun trave ili drugog bilja za svoje zdravstvene prednosti, razgovarajte sa svojim zdravstvenim radnicima o mogućim neželjenim efektima. Ovo će vam pomoći da donesete dobro informisane izbore.

Članak se nastavlja posle reklama

Limun travu treba izbegavati tokom trudnoće, jer postoje šanse da ona može da započne menstrualni tok. Takođe, utvrđeno je da studija na životinjama utiče na embrion. Zbog toga, limunsku travu treba izbegavati tokom trudnoće i dojenja.

Takođe, pre nego što uzmete limun travu protiv bilo kakvog oboljenja, konsultujte se sa svojim lekarom o mogućim merama predostrožnosti i ograničenjima upotrebe limun trave.

Članak se nastavlja posle reklama

Recepti

Evo kako možete pripremiti čaj i sok od limun trave:

Čaj od limun trave: Isecite 1-2 stabljike sveže limun trave na manje komade i zgnječite. Prokuvajte 2 šolje vode, dodajte limun travu i kuvajte 5-10 minuta. Procedite i poslužite toplo, po želji sa medom ili limunom. Ako koristite suvu limun travu, onda kašičicu suve trave prelijte šoljom ključale vode, kuvajte 5-10 minuta i procedite.

Sok od limun trave: Zgnječite 3-4 stabljike limun trave i prokuvajte u litar vode 10-15 minuta. Procedite, ohladite, dodajte sok od jednog limuna i kašičicu meda. Poslužite rashlađeno.

Singkham / gettyimages.com