Recept za buter za telo i ruke od peperminta: Hidrira i neguje kožu

by | 05.01.2024
Recept za buter za telo i ruke od peperminta: Hidrira i neguje kožu

Domaći, potpuno prirodni biljni buter za telo pravo je osveženje. Odlično je za zimsku negu kože jer je hrani i hidrira. Lako se pravi, a priom nema hemijskih sastojaka. 

Ukoliko želite da zaštitite kožu tokom zimskih meseci, odvojite malo vremena i napravite domaće sredstvo za negu tela. Potpuno je prirodno i odgovara svakom tipu kože.

Domaći buter za telo

Pre nego što pročitate recept upoznaćemo vas sa dragocenim sastojcima koji se nalazi u ovom buterom. Takođe, recept možete da prilagodite i da na primer umesto ulja peperminta stavite esencijalno ulje lavande. Ovaj miris deluje opuštajuće i kada se ovaj buter nanese na teleo uveče pre spavanja, olakšava san.

Članak se nastavlja posle reklama

Buter za telo: Sastojci

Sada ćemo vas upoznati sa sastojcima koji ulaze u sastav butera za telo i ruke, te na koji način deluje na kožu.

Ši buter

Članak se nastavlja posle reklama

Ši buter je odličan za hidrataciju i smiruje kožu. Dobro se upija, štiti kožu od ekstremnih temperatura. Takođe, pospešuje regenraciju kože od ožiljaka, smiruje kožne alergije.

Članak se nastavlja posle reklama

Kokosovo ulje

Poznato je da kokosovo ulje za kožu pomaže u smanjenju tamnih mrlja, umiruje crvenilo lica i pomaže u popravljanju neujednačenog tona kože. Kako je jedna od prednosti kokosovog ulja za kožu to što pomaže u povećanju prirodne proizvodnje kolagena, to pomaže da se poboljša elastičnost kože za čvršću kožu.

Ulje slatkog badema

Ulje slatkog badema efikasno hidrira i neguje kožu, čineći je mekšom i glatkom. Takođe formira zaštitnu barijeru na koži, sprečavajući gubitak vlage i poboljšavajući prirodna svojstva vaše kože da zadržava vlagu.

Članak se nastavlja posle reklama

Ecencijalno ulje peperminta

Esencijalno ulje peperminta se koristi za ublažavanje upale, iritacije i svraba na koži i vlasištu. Poboljšava zarastanje rana, smiruje iritiranu koži i svrab.

Članak se nastavlja posle reklama

Ulje vitamina E

Može se nanositi direktno na kožu ili dodati losionima, kremama i gelovima. Mnogi pristalice ulja vitamina E tvrde da je to moćan antioksidans, neguje i hrani kožu.

Recept

Sastojci:

  • 1/2 šolje ši butera
  • 1/4 šolje kokosovog ulja
  • 1/4 šolje slatkog bademovog ulja
  • 20 kapi esencijalnog ulja mente (ili ulja po vašem izboru)
  • Nekoliko kapi ulja vitamina E

Priprema: Pomešajte ši buter, kokosovo i bademovo ulje u vatrostalnu posudu. Stavite ovu posudu u lonac s vodom. Otopite ulja na pari, mešajte drvenom kapikom dok se ulja ne rastope.

Sklonite da se ohladi. Potom stavite u blender, izblendajte na maloj brzini, a zatim povećajte brzinu miksera dok buter ne počne da liči na šlag i da se formiraju čvrsti vrhovi. Dodajte esencijalno ulje peperminta i vitamin E. Buter sipajte u staklnenu posudu i čuvajte na hladnom i tamnom mestu.

Prostock-Studio / gettyimages.com