Čaj od đumbira za prehladu: 4 aromatična recepta

by | 17.09.2024
čaj od đumbira

Koren đumbira je zaista magičan lek za prehladu: trenutno ublažava simptome i pomaže u borbi protiv virusa. Od đumbira se priprema aromatičan i veoma ukusan čaj koji pomaže kod prehlade, a mi donosimo 4 recepta.

Najbolje vreme za ispijanje šoljice čaja od đumbira kod prehlade je ujutru i tokom dana (pola sata posle jela). Najgore je uveče pre spavanja. Pošto đumbir ima odlične tonične osobine – on okrepljuje više od kafe! A čak i nekoliko gutljaja čaja od đumbira može vas potpuno lišiti sna.

Tamo gde je čaj od đumbira, nema mesta prehladama

Lekovita svojstva đumbira poznata su od davnina. Pored popularnog čaja od đumbira za prehlade, koren đumbira se često koristi za poboljšanje funkcije mozga i krvnih sudova, normalizaciju funkcija štitne žlezde i gastrointestinalnog trakta. Pristalice ajurvede veruju da je đumbir u stanju da u čoveku probudi posebnu energiju koja leči naše telo. Nije bez razloga da sva pića na bazi đumbira imaju izražen efekat zagrevanja. Đumbir je odličan zaštitnik našeg zdravlja u mnogim situacijama. Pa ipak, njegova glavna jača strana je borba protiv prehlade i gripa, jer je po prirodi đumbir neprevaziđen imunostimulans.

Članak se nastavlja posle reklama

Recept 1: Đumbir i citrusi

Za pripremu će vam trebati: zeleni čaj, svež đumbir, štapić cimeta, med, listovi nane, mleveni crni biber, sok od grejpfruta i limuna.

Na litar vode uzimamo oko 5-10 cm korena đumbira, koji se prethodno mora oguliti, iseckati ili narendati. Prvo kuvajte đumbir oko 10 minuta, a zatim u vodu dodajte prstohvat crnog bibera, cimeta i nane. Posle par minuta skloniti sa vatre i procediti. Dobijenom odvaru prvo dodajte listove zelenog čaja, a malo kasnije – za slatkoću, ukus i dodatnu korist dodajte par kašika meda, sok od pola limuna i jedan ceo grejpfrut. Do tog trenutka ceo vaš dom će biti ispunjen okrepljujućim, „sunčanim“, toplim aromama, koje će vam, poput čaja od đumbira, pomoći da se brzo nosite sa prehladom.

Članak se nastavlja posle reklama

Recept 2: Čaj od đumbira za prehladu i kašalj

Sledeći recept brzo i efikasno pomaže kod upale grla i kašlja. Za pripremu uzmite crni ili zeleni čaj, đumbir, par mahuna kardamoma, 1-2 karanfilića.

Članak se nastavlja posle reklama

Najpre skuvajte čaj i procedite ga u manju šerpu i stavite na vatru. U čaj dodajte kardamom, rendani đumbir, karanfilić i kuvajte oko 20 minuta. Na kraju možete dodati malo soka od limuna ili pomorandže (sveže isceđenog) za ukus. Zatim izvadite čaj, ohladite i ponovo filtrirajte. Možete ga piti i hladnog i toplog. Veruje se da ovaj čaj od đumbira pomaže ne samo kod manjeg kašlja i prehlade, već čak i ublažava simptome teškog bronhitisa i upale pluća.

Recept 3: Čaj od đumbira sa vinom i suvim šljivama

Skuvajte zeleni čaj, sipajte ga u šerpu i stavite na tihu vatru. Dodajte rendani koren đumbira (oko 4-5 cm), malo suvih šljiva i 250 g suvog crnog vina. Aromatična smeša treba da se krčka na tihoj vatri još četvrt sata, a zatim procedi i ohladi. Preporučuje se da se uzima razblaženo (samo dodajte ključalu vodu u odnosu 1:1). Ovaj recept brzo i nežno ublažava sve neprijatne simptome prehlade: curenje iz nosa i kašalj, ublažava glavobolju i bolove u mišićima, tonira i okrepljuje.

Recept 4: Brzi čaj od đumbira za prehladu

Ovaj recept za čaj od đumbira za prehladu savršen je za one koji su uvek u žurbi.

Dakle, ujutro isecite đumbir na tanke kriške, stavite ga u veliku šolju, dodajte malo listova zelenog čaja. Na đumbir stavite 3-4 kriške svežeg limuna i prelijte kipućom vodom – potrebno je samo par minuta, ne više! Zatim trčite i spremite se za posao. Dok se šminkate i birate odeću, čaj će biti potpuno skuvan. Nekoliko toplih gutljaja na putu – i ceo dan ćete biti energični i zagrejani divnom orijentalnom aromom.

Članak se nastavlja posle reklama

Botina Inna/GettyImagesPlus