Koje voće je dobro za bubrege: Topi kamen i suzbija upale

by | 17.09.2024
Koje voće je dobro za bubrege: Topi kamen i suzbija upale

Ishrana bogata antioksidansima i vitaminima može pomoći u unapređenju zdravlja bubrega. Saznajte koje voće je dobro za bubrege.

Ako imate problem sa bubrezima, može biti korisno uključiti u ishranu različito voće sve dok ne sadrži prevelike količine kalijuma i fosfora. A koje voće naročito prija bubrezima saznaćete u nastavku.

Koje voće je dobro za bubrege: 8 veličanstvenih

1. Jagode

Sadrži dve vrste fenola, antocijanine i elagitanine, koji poboljšavaju funkciju bubrega.
Obiluju antioksidansima, koji pomažu u zaštiti tela od oksidativnih oštećenja. Jagode su odličan izvor vitamina C, mangana i vlakana. Sadrži antikancerogena i antiinflamatorna svojstva koja promovišu opšte zdravlje.

Članak se nastavlja posle reklama

2. Brusnice

Prepune antiinflamatornih i antibakterijskih svojstava, brusnice su preki lek za urinarne infekcije. Ali to važi isključivo za nekandirane, to jest brusnice koje ne sadrže dodati šećer.

3. Borovnice

Jedna šolja borovnica sadrži 114 grama kalijuma i 18 miligrama fosfora. Borovnice obiluju  antioksidanatima i antocijanima koji smanjuju upalu i čuvaju zdravlje bubrega. Osim toga, ovo bobičasto voće je dobar izvor vitamina C i mangana, koji su dobri za kosti i kožu i pomažu u smanjenju znakova starenja.

Članak se nastavlja posle reklama

4. Maline

Maline su obogaćene fitonutrijentima zvanim elaginska kiselina, koji pomažu u neutralizaciji slobodnih radikala u telu i sprečavaju oštećenje ćelija. Osim toga, sadrže flavonoide, koji su dobri za poboljšanje funkcije bubrega i mogu smanjiti rast ćelija raka. Maline su odličan izvor mangana, vitamina B i C, vlakana i folata.

Članak se nastavlja posle reklama

5. Jabuke

Jedna jabuka srednje veličine ima 195 miligrama kalijuma i 20 miligrama fosfora. Može pomoći u smanjenju nivoa holesterola i šećera u krvi i olakšati zatvor. Anti-inflamatorna svojstva i visok sadržaj vlakana, pomažu u poboljšanju funkcije bubrega.

6. Koje voće je dobro za bubrege: Grožđe

Jedna šolja grožđa sadrži 288 miligrama kalijuma i 30 miligrama fosfora. Grožđe je dobar izvor vitamina C i K (nizak nivo ovih vitamina je povezan sa oboljenjem bubrega).
A bogato je vlaknima i sadrži male količine minerala poput bakra, mangana i magnezijuma.

7. Ananas

Ananas sadrži bromelain, digestivni enzim koji pomaže u rastvaranju kamena u bubregu. Sadrži puno vlakana i podržava zdravlje srca (komplikacije na srcu su česte kod ljudi koji su na dijalizi). Ovo voće odličan je izvor vitamina C koji je takođe ključan za zdravlje bubrega.

8. Citrusno voće

Što više vitamina C u ishrani, to bolje za bubrege. Narandže, limun i drugo citrusno voće sadrže vitamin C u izobilju. Svakodnevna konzumacija razblaženog limunovog soka može pomoći u smanjenju rizika od stvaranja kamena u bubregu.

Članak se nastavlja posle reklama

PicturePartners/gettyimages.co.uk

Tagovi:

top