Namirnice koje pomažu u smirivanju bolova u kolenima

by | 30.08.2024
Namirnice koje pomažu u smirivanju bolova u kolenima

Ukoliko patite od bolova u kolenima, simptome možete olakšati uključivnjem određene hrane u svakodnevni jelovnik. Nije ništa koplikovano, a može da pomogne.

Često provodimo dan ne shvatajući koliko se oslanjamo na kolena dok ne počnu da bole. Jedan od najtežih bolova za upravljanje je hronični bol u kolenu, jer bez obzira da li stojite ili samo sedite, vaša kolena su zahvaćena. Bilo da hodate, penjete se stepenicama, vozite bicikl ili čak pokušavate da pronađete udoban položaj za spavanje, vaša kolena su uključena. Zato svaki bol u kolenima može u potpunosti uticati na ceo dan.

Hrana koja pomaže u smirivanju bolova u kolenima

Ovaj hronični bol u kolenu može biti uzrokovan burzitisom, artritisom ili u nekim slučajevima određenim povredama, ali na sreću postoje različiti lekovi koji vam mogu pomoći da se izlečite od bola tako da se vratite da se normalno krećete. Nažalost, različiti dostupni lekovi bez recepta i lekovi na recept dolaze sa brojnim jakim nuspojavama koje mogu povećati komplikacije u vašem telu. Primer je paracetamol (acetaminofen) za koji je širom sveta poznato da je vodeći i glavni uzrok otkazivanja jetre.

Članak se nastavlja posle reklama

Prirodni lekovi protiv bolova u kolenima

Nešto zanimljivo za napomenuti je da ono što jedete u velikoj meri utiče na nivo bola, posebno kada uključuje upalu. Ove namirnice imaju veliki uticaj kada je u pitanju smanjenje ili lečenje bolova u kolenima. Takođe će značajno smanjiti koliko zavisite od lekova protiv bolova i održati vaše telo generalno zdravim.

Šargarepa

Šargarepa se godinama preporučuje ako želite da dobijete odličan vid. Međutim, šargarepa ima više od ovoga. Jesti ih za ublažavanje bolova u kolenima je stari kineski lek. Efikasan je jer je šargarepa bogata vitaminom A i beta-karotenom koji su jaka antiinflamatorna jedinjenja. Najbolji način da dobijete najbolje od šargarepe je da je jedete kada je kuvana, međutim, neki ljudi je ne vole kuvanu. Ako ste jedan od tih ljudi, još uvek možete da ih jedete sirove. Ako ih jedete u dve porcije svaki dan, značajno ćete smanjiti bol u kolenima.

Članak se nastavlja posle reklama

Jabukovo sirće

Kada pomislite na jabukovo sirće, preliv za salatu je verovatno prva stvar koja vam pada na pamet. Međutim, jabukovo sirće se može koristiti za mnogo više od toga. Može se koristiti za ublažavanje bolova u kolenu bez obzira da li se odlučite da ga pijete ili da ga lokalno nanesete na bolno područje. Savetuje se da pijete najmanje dve kašike jabukovog sirćeta dnevno jer će vam to pomoći da rastvorite toksine oko kolena za koje se zna da izazivaju upalu. Isti efekat možete postići onog trenutka kada pomešate jabukovo sirće sa maslinovim uljem, a zatim umasirate kolena najmanje jednom dnevno oko nedelju dana.

Članak se nastavlja posle reklama

Orasi

Kada je reč o orašastim plodovima, orasi su očigledni pobednici kada je u pitanju količina omega-3 masnih kiselina koje sadrže i činjenica da su prepuni antioksidansa. Ovo čini orahe idealnim ako želite da ublažite bol u kolenima. Uprkos činjenici da orasi imaju visok broj kalorija, njihovo redovno jedenje smanjuje vašu želju za brzom hranom. Kao takvo, jedenje oraha pomaže u gubitku težine. Možete to posmatrati ovako, skidanje tih nekoliko kilograma je odličan način da smanjite stres na bolnim kolenima.

Crvene paprike

Jedenje crvene paprike je takođe dobro za vas ako često osećate bolove u kolenima jer crvene paprike sadrže vitamin C u velikim količinama. Vitamin C je ključan u proizvodnji nekog toliko potrebnog kolagena. Kolagen daje strukturu zglobovima i pomaže u povezivanju kosti sa mišićima.

Ovo smanjuje bol kroz podržavanje ligamenata, tetiva i hrskavice koji pomažu u amortizaciji zglobova kolena i održavanju ih pravilno poravnatim. Umesto da uzimate lekove za ublažavanje bolova, uvek možete da jedete hranu koja je prepuna vitamina C, kao što je crvena paprika. Time ćete značajno poboljšati stanje kolena.

Donhype / gettyimages.com