DOBRO ISKUSTVO: OD ČESTIH MIGRENA I ANKSIOZNOSTI DO POTPUNE SREĆE

by | 19.01.2022

Olgica Božinović iz Kruševca doživela je lični preporod od kada je promenila navike u ishrani

 

 

Za sok od celera Olgica Božinović sa­zna­la je od Novaka Đokovića, koji je na društvenim mrežama otkrio da je taj sok deo njegove jutarnje rutine.To ju je veoma zainteresovalo, i tada, pre tri go­dine, počela je, kaže, da istražuje tu temu.

– Ubrzo sam ga i sama uvela u svoj život uju­tru. Rezultati ispijanja soka su me pot­pu­no oduševili – ističe Olgica na početku raz­go­vora za Magično bilje.

Da li ste imali neke tegobe pre nego što ste počeli da ga pijete? Kakve promene ste Vi lično osetili kada ste počeli da ga kon­zu­mi­rate?

– Nakon tri porođaja, moje zdravlje se do­sta pogoršalo. Imala sam učestale gla­vo­bolje, česte migrene, kod kojih ni tableta za bolove nije pomagala. Imala sam nizak pri­tisak, vrtoglavice, osećaj ljuljuškanja kao da sam na brodu. Kao posledica svih ovih simp­to­ma, razvila se i anksioznost, jer zbog česte ne­stabilnosti nisam smela da izađem sama i odem do grada. To me je dovelo na prag de­pre­sije i shvatila sam da moram nešto učiniti za svoje zdravlje. Sok od celera je bio dobar početak.

Na koji način Vam je sok promenio život?

– Vrlo brzo, nakon ispijanja soka od ce­lera, osetila sam poboljšanje. To me je na­ve­lo da počnem da istražujem. Polako sam me­nja­la svoju ishranu. Shvatila sam da ishrana do­sta utiče na stanje u kom sam se našla. Osim celera, ujutru sam uvela i smuti za iz­ba­civanje teških metala jer sam shvatila da je moje telo puno teških metala, kojima se hra­ne patogeni. Kako se smanjivala količina te­ških metala u mom organizmu, sve manje i ma­nje simptoma se javljalo, i ja sam shvatila da sam na putu izlečenja. Od tada, već tri go­dine, moja ishrana je obogaćena sa puno vo­ća i povrća koje unosim svakodnevno, u sve­žem obliku ili kao barene, pečene. Smanjila sam količinu masnoća i rezultati su bili ne­ve­rovatni.

Da li je i članovima Vaše porodice i prijateljima doneo neke prednosti, i koje?

– Članovi moje porodice bili su srećni da sam ponovo raspoložena, aktivna, i suprug mi se pridružio, tako da je ispijanje celera sada deo naše porodične rutine. Deca su ma­lo neredovna jer se još navikavaju na ukus, ali smuti sa borovnicom i bananom obo­ža­vaju.

Puno prijatelja krenulo je našim sto­pama i mnogi nam se sada zahvaljuju što smo ih upoznali sa ovom rutinom koja menja život. Neki od njih su u velikoj meri unapredili svoje zdravlje.

Koje sve blagodeti donosi ispijanje soka od celera?

– Sok od celera je prvenstveno čistač jetre. Jetra je laboratorija našeg organizma i zadržava sve toksine da ne dospeju u krvotok. Međutim, naša ishrana je često neodgovarajuća, puna masne, industrijski prerađene hrane, i zato je jetra troma, masna, tada ne može normalno da obavlja svoj zadatak. Ako dodamo bakterije i viruse koji se hrane otrovima iz jetre, dolazimo do najvećeg broja zdravstvenih tegoba kod ljudi. Čisteći jetru, dovodimo svoj organizam u ravnotežu. Naša jetra do četrdesete funkcioniše, a zatim se prepuni otrovima. Tada se nagojimo i razni simptomi narušavaju kvalitet života.

Kako natrijumove grupisane soli pomažu u izlečenju? Koje sve digestivne enzime sadrži sok od celera?

– Natrijumove grupisane soli potpomažu imunološki sistem jetre i pomažu da se ona obnovi, očisti i povrati svoju funkciju. Jetra ima preko dve hiljade uloga u našem organizmu i kada bilo koja zataji, dešavaju se problemi, najpre u varenju, a kada je varenje nepotpuno i kada želudačna kiselina nije dovoljno jaka da razloži hranu, hrana truli, što se očituje kao nadimanje, zatvor i slično.

Digestivni enzimi u soku od celera olakšavaju varenje i mnogi se odmah uvere u njegovu delotvornost kroz brojna pražnjenja creva tokom dana. Celer je najbolji biljni lek protiv zatvora.

Da li čisti otrove iz organizma?

– Itekako! Sok čisti teške metale, zaostale pesticide, herbicide koji su dospeli u naš organizam preko prskane hrane.Takođe razlaže membrane virusa, tako da možemo reći da deluje na viruse. Ispijanjem soka od celera smanjuje se takozvani viral load u našem organizmu. Celerov sok je takođe i elektolit.

Da li imate iskustva sa upotrebom celera kod kovida?

– Čula sam da su oni koji redovno koriste sok od celera imali mnogo blaže simptome i da nisu imali postkovid probleme sa zdravljem. To je dovoljno.

Kako treba spremati celerov sok da bi imao efekat?

– Celerov sok se cedi u sokovniku, bez dodatka vode. NJegove stabljike su pune soka i sam sok prolazi kroz kanaliće jetre čisteći ih. Neki ljudi prave sok u blenderu, ali je važno napomenuti da nakon toga treba da se procedi, jer je važna bistra tečnost. Zbog toga, sokovnik značajno olakšava pripremu soka. Najbolje je cediti ga neposredno pre konzumiranja.